14.2 C
Kotor

Slušaj online radio

Rusija: ”Na brodu ‘Moskva’ poginuo jedan vojnik, 27 nestalo”

“Moskva” u luci Sevastopolj na Krimu: Fotografija iz 2013., Foto: Reuters

Najmanje jedan ruski vojnik je poginuo, a 27 članova posade se vode kao nestali, nakon što se prošle sedmice brod ruske crnomorske flote “Moskva” zapalio usljed eksplozije municije, objavilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

U saopštenju se navodi da je brod pretrpio ozbiljna oštećenja nakon požara koji se dogodio 13. aprila, a dan kasnije je potonuo.

Ukrajinske vlasti saopštile su da su 13. aprila raketom “Neptun“ pogodile rusku krstaricu “Moskva“ u Crnom moru, a da je na brodu izbio požar. Navedeno je da se pretpostavlja da je u posadi broda bilo oko 510 ljudi.

Ukrajinski mediji objavili su da je krstarica “Moskva“, koja je napala ukrajinske vojnike na Zmijskom ostrvu u prvim danima rusko-ukrajinskog rata, spriječila ukrajinske brodove da napuste obalu tokom ilegalne aneksije Krima 2014. godine.

Krstarica “Moskva“, jedan od vodećih brodova ruske mornarice sa navodećim raketama, porinuta je 1979. godine, a obnovljena je 2020. godine.

Poznata je kao brod opremljen sa 16 protivbrodskih projektila dometa od 700 kilometara, kao i protivvazdušnim raketnim sistemom S-300.

Taj brod je 2015. godine vodio stalnu operativnu jedinicu ruske mornarice na Mediteranu i služio je za zaštitu ruske vojne zračne baze Hmeimim u Siriji.

Najčitanije