15.5 C
Kotor

Slušaj online radio

Rusija obećala drastično smanjiti operacije, Ukrajina predložila neutralnost

Foto Reuters

Rusija je na mirovnim pregovorima u utorak obećala da će drastično smanjiti vojne operacije oko Kijeva i sjevernog grada Černihiva, a Ukrajina je predložila neutralni status uz međunarodna jamstva da će biti zaštićena od napada

Kao zemlje koje bi pružila ta jamstva naveli su Izrael te članice NATO-a Kanadu, Poljsku i Tursku.

Zamjenik ruskog ministra obrane Aleksander Fomin izjavio je da je Rusija odlučila smanjiti vojne operacije oko Kijeva i Černihiva kako bi se stvorili uvjeti za dijalog.

Glavni ruski pregovarač Vladimir Medinski izjavio je da će proučiti ukrajinske prijedloge i prenijeti ih predsjedniku Vladimiru Putinu.

Na pregovorima u utorak u Istanbulu ostvaren je dosad najveći napredak, rekao je turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu.

Dodao je da Turska pozdravlja kompromis i razumijevanje dviju strana u određenim pitanjima i istaknuo da rat mora završiti što je prije moguće.

Najavio je da bi o “najtežim pitanjima” u dogledno vrijeme trebali razgovarati ukrajinski i ruski ministri vanjskih poslova, nakon čega bi uslijedio sastanak čelnika dviju država.

Ukrajinski prijedlozi su najdetaljniji i najkonkretniji koje je Kijev dosad javno objavio. Sastanak u Istanbulu bio je prvi uživo nakon nekoliko krugova pregovora koji su održani putem videoveze.

“Ako se uspijemo dogovoriti o tim ključnim prijedlozima, a to nam je najvažnije, Ukrajina će biti u poziciji da potvrdi svoj sadašnji status države koja nije članica nijednog bloka i ne posjeduje nuklearno oružje, u formi trajne neutralnosti”, rekao je ukrajinski pregovarač Oleksander Čalij.

“Nećemo otvarati baze za strane vojnike na našem teritoriju niti ih raspoređivati na našem tlu i nećemo ulaziti u vojno-političke saveze”, naglasio je.

Vojne bi se vježbe održavale uz suglasnost država-jamaca.

Ukrajinski pregovarači kažu da u njihovim prijedlozima ima dovoljno materijala da bi se mogao dogovoriti sastanak ukrajinskog i ruskog predsjednika Volodimira Zelenskija i Vladimira Putina.

Izvor:Reuters

Najčitanije