30 C
Kotor

Slušaj online radio

Rusija tvrdi da je oborila 16 ukrajinskih projektila i 31 dron iznad Belgoroda

Rusija – rat – foto Reuters

Ruski protuzračni sistemi uništili su 16 projektila i 31 dron koje je u noći na ponedjeljak na ruski teritorij lansirala Ukrajina, uključujući 16 projektila iznad pogranične oblasti Belgorod, priopćilo je rusko ministarstvo obrane, dodajući da je u nedjelju u ukrajinskom napadu na to područje poginulo 15 ljudi.

Belgorodski guverner Vjačeslav Gladkov napisao je na aplikaciji za razmjenu poruka Telegram da je, prema preliminarnim podacima, u današnjem napadu oštećeno pet kuća.

Rusko ministarstvo navodi u ponedjeljak da je 12 navođenih projektila ispaljeno iz ukrajinskih višecjevnih raketnih bacača Vilkha te da su iznad Krima oborena četiri krstareća projektila Storm Shadow, koji se ispaljuju s aviona, te sedam dronova.

Osam dronova je oboreno iznad oblasti Kurska, a četiri su presretnuta iznad Lipetska, dodaje ministarstvo.

Prije točno godinu dana Velika Britanije je postala prva država koja je najavila isporuku projektila dugog dometa Storm Shadow. Ti krstareći projektili imaju domet veći od 250 kilometara.

U električnoj centrali u Kursku, dron je izazvao manji požar koji je brzo ugašen, ali žrtava nema, rekao je guverner te oblasti Igor Artamanov.

U nedjelju su uslijed ukrajinskog napada na Belgorod fragmenti projektila iz sovjetskog razdoblja pogodili stambeni blok koji se potom urušio, a živote je izgubilo 15 ljudi, dok je 20 ranjeno.

Radi se o jednom od najsmrtonosnijih napada na oblast Belgoroda, navode ruski dužnosnici i dodaju da je ukrajinska strana u tom napadu koristila balističke projektile Točka i Adler te sustave višecjevnih raketnih bacača RM-70 Vampire (MLRS).

Prema snimkama, u tom ukrajinskom napadu se urušilo najmanje 10 katova jedne zgrade. Snimke prikazuju ljude koji su panično bježali iz zgrade dok se urušavala i hitne službe koje pretražuju ruševine kako bi pronašli preživjele. Među nestalima je i jedno dijete, navodi ruska strana.

Najčitanije