10.5 C
Kotor

Slušaj online radio

Ruski brodar na udaru sankcija: Što će biti s hiljadama ruskih i ukrajinskih pomoraca?

Brod – foto Boka News

Ruska državna brodarska kompanija Sovcomflot (SCF Group) na udaru je najnovijih sankcija koje je SAD uveo kao odgovor na Putinov napad na Ukrajinu.

SAD je 24. februara uveo sankcije Rusiji koje bi trebale imati neposredne i dugoročne učinke na rusko gospodarstvo, financijski sustav i pristup novim tehnologijama te ograničiti financije za invaziju. U sankcije su uključene sve najveće ruske financijske institucije te neke državne i privatne tvrtke, javlja Offshore energy.

Riječ je o ograničenjima za sve transakcije, financiranje i druge poslove za trinaest ruskih državnih tvrtki i subjekata, uključujući Sovcomflot, Gazprom i Gazprom Neft.

Navedene kompanije ključne su za rusko gospodarstvo, s procijenjenom imovinom od gotovo 1,4 bilijuna dolara, a više se neće moći koristiti američko tržište kao izvor kapitala i prihoda.

Nije još jasno kako će nove sankcije utjecati na Sovcomflot, najvećeg ruskog brodara s flotom od 133 plovila od ukupno 11.619.330 dwt te prosječne starosti 12,4 godine. Kompanija se bavi prijevozom sirove nafte, naftnih derivata i ukapljenog plina, kao i offshore proizvodnjom nafte i plina.

Sankcije bi mogle utjecati i na ruske i ukrajinske pomorce

Međunarodna brodska komora (ICS) upozorila je na moguće poteškoće u opskrbnim lancima u slučaju da se onemogući slobodno kretanje ukrajinskih i ruskih pomoraca. Ugrožena je i njihova egzistencija, kako zbog direktnog oružanog sukoba, tako i zbog navedenih sankcija.

Izvješće Seafarer Workforce Report, kojeg su 2021. objavili BIMCO i ICS, izvještava da oko 1,89 milijuna pomoraca trenutno plovi na više od 74.000 plovila u svjetskoj trgovačkoj floti, prenosi Offshore energy.

Od ukupnog broja pomoraca, njih 198.123 (10,5%) su Rusi, od čega su njih 71.652 časnici, a 126.471 ratings. Ukrajinci čine 76.442 (4%) pomoraca, s 47.058 časnika i 29.383 ratingsa. Zajedno čine 14,5% svih pomoraca.

Gotovo 90% globalne trgovine odvija se putem mora. Kako bi se održao nesmetan protok robe, pomorci moraju imati mogućnost slobodno se ukrcavati i iskrcavati diljem svijeta, kažu iz ICS-u. Budući da su letovi u regiji otkazani, to će biti sve teže.

Isplate plaća pomorcima također se trebaju odvijati preko međunarodnih bankarskih sustava, kažu iz ICS-a. Zbog sankcija za ruski financijski sustav koje uvodi Zapad, moglo bi doći do problema s isplatama plaća ruskim pomorcima, piše The Maritime Executive.

“Sigurnost pomoraca naš je apsolutni prioritet. Pozivamo sve strane da osiguraju da pomorci ne postanu kolateralna žrtva odluka vlada diljem svijeta”, rekao je glavni tajnik ICS-a.

Najčitanije