12.9 C
Kotor

Slušaj online radio

Izložba “Crna Gora na crnom”

CZK Tivat – foto Boka News

Izložba radova akademske slikarke Ekaterine Lych „Crna Gora na crnom“ u tehnici suvi i uljani pastel na crnom papiru biće otvorena u Muzeju i galeriji Tivat u utorak, 1. marta 2022. godine u 19 sati.

Ekaterina Lych je rodjena 1978. godine u Sankt Peterburgu, Rusija. Diplomirala je na Herzen State Pedagogical University of Russia, Faculty of Fine Arts St. Petersburg, odsjek za dizajn, dekorativne i primenjene umetnosti.

Nakon diplomiranja radila je kao dizajnerka u Fondaciji  „Djetinjstvo“ gde je učestvovala u kreiranju interaktivnog muzeja za djecu u Nevski District u Sankt Peterburgu. Paralelno se angažovala u dizajnu, kreiranju ilustracija knjiga za djecu i odrasle, kao i autorsko slikanje zidova. Angažovala se i na nastavnim aktivnostima, vodila časove slikanja za djecu.

U Ekaterininom stvaralaštvu treba izdvojiti i njene akvarelne radove (najviše se posvetila aktovima u studiju i pejzažima) sa kojim je izlagala i osvajala nagrade u svojoj zemlji i inostranstvu. Iako je imala uspjeha sa akvarelnim radovima i pozitivne kritike, nastavila je da istražuje druge tehnike i razvijati svoj stil slikanja. Slijedio je period eksperimentisanja sa kineskim mineralnim bojama na papiru od riže (elementi iz tradicionalnog kineskog slikarstva – guohua).

Od 2016. godine, kada dolazi u Crnu Goru, nastaju mnoge slike u toj tehnici slikanja inspirisane paletom boja Crne Gore.

Slijedio je period kreativnosti sa pastelnim olovkama i uljanim pastelom na obojenom i crnom papiru. Tako nastaje serija radova naziva  „Crna Gora na crnom“  slikanih neuobičajenom tehnikom za pastel energičnih i jakih pokreta, ekspresionistički. Inspiracija za sve ove radove je priroda Crne Gore, Crnogorsko primorje, najviše gradovi: Budva, Tivat i Kotor. U februaru mjesecu 2021. godine imala je prvu samostalnu izložbu u Gradskoj galeriji Kotor gdje je predstavila svoje pastelne radove. Učestvovala je na više grupnih izložbi u svojoj zemlji i inostranstvu. Od 2016. godine živi i radi u Crnoj Gori, gdje je i zasnovala porodicu.

Izložbu koja će biti postavljena u galerijskom prostoru na prvom spratu otvoriće direktorica JU Muzej i galerija Tivat mr Jelena Bošković na platou ispred galerije.

Najčitanije