17.6 C
Kotor

Slušaj online radio

Ruski i ukrajinski turisti zaglavljeni u inostranstvu

Turisti ostali u inostranstvu- foto Reuters

Odmor u Dominikanskoj Republici, Turskoj ili Egiptu se pretvorio u noćnu moru za hiljade Rusa i Ukrajinaca. Negdje im se pomaže, negdje se moraju snalaziti sami.

Samo u Dominikanskoj Republici trenutno boravi oko 14.800 ruskih i skoro 3.000 ukrajinskih turista. Karipska država najavila je da će im osigurati smještaj “dok se ne pronađe konačno rješenje za njihovu situaciju obzirom na sukob u njihovim zemljama”, priopćuje tamošnje ministarstva turizma. Takav dogovor je postignut na razini vlade i tamošnjih vlasnika hotela.

Barem s ruskim turoperatorima je dogovoren proces povratka turista u Rusiju. No najveći ukrajinski turoperator ima daleko većih problema: oko 1.900 turista bi trebalo ostati u hotelima kamo su smješteni dok se ne pronađe rješenje za njihov odlazak.

Molba kroz suze

Počasni konzul Ukrajine u Dominikanskoj Republici, Ilona Oleksandrivna je na konferenciji za novinare prošlog tjedna sa suzama u očima molila predsjednika Luisa Abinadera neka  pomogne Ukrajincima koji su zaglavili u toj zemlji. Kako tvrdi, preko 1.200 Ukrajinaca je ostalo bez novaca i moralo je napustiti hotel tako da sad žive “na ulici”. Jer slučaj rata u vlastitoj domovini nije čak niti spomenut u polici putnog osiguranja, tako da su sad prepušteni sami sebi.

Dominikanski ministar turizma David Collado je najavio  sastanak s tamošnjim hotelijerima i obećao rješenje nevolje tih ljudi: “Dominikanska Republika će reagirati odgovorno i humano”, najavio je ministar.

Turisti iz Rusije i Ukrajine čine oko deset posto od ukupnog broja turista u Dominikanskoj Republici. Samo u prva dva mjeseca ove godine bilo ih je gotovo 110.000.

Gostoljubivi Egipat

Tisuće turista je također zaglavljeno u Egiptu. Prema službenim procjenama, oko 20.000 Ukrajinaca se ne može vratiti u domovinu. Kako prenosi internet portal mein-egypten.com, tamošnje ministarstvo turizma je naložilo je upraviteljima hotela nižih kategorija – do tri zvjezdice neka na trošak egipatskog Fonda za turizam osigura smještaj i tri obroka dnevno. Ukrajinci smješteni u višim kategorijama moraju odlučiti hoće li na vlastiti trošak tamo i ostati, ili prijeći u hotele gdje će im država plaćati smještaj.

Problem je i viza: posjetitelji iz Ukrajine inače obično dobiju turističku vizu za 30 dana boravka u Egiptu. Doduše još nije niti prošao mjesec od početka rata, ali vlada Egipta još nije odlučila hoće li im viza biti produžena. Ukrajinci su zapravo rado odlazili u Egipat: prošle godine je bilo preko 1,4 milijuna gostiju iz te zemlje, što ih čini drugu po veličini skupinom turista iz Europe.

Euro

Kako ćemo iz Zanzibara?

Nekoliko stotina Ukrajinaca ostalo je i na otoku Zanzibar u Tanzaniji. List “The East African” javlja o oko 1000 turista koji se ne mogu vratiti u domovinu. Sad se traži neko rješenje, a razmatra se i njihov odlazak u Poljsku. Kako navodi tamošnja ministrica turizma Lela Muhamed Musa, ti turisti su u hotelima, a za one koji više nemaju novaca je smještaj besplatan.

Od odredišta u Europi, Rusima i Ukrajincima su najdraži Grčka i Turska. U Turskoj je 2021. došlo preko dva milijuna gostiju iz Ukrajine i 4,7 milijuna iz Rusije. No trenutno nema službenih informacija koliko je tih turista na odmoru zatekao rat. Iz grčkih službenih izvora saznajemo kako je sad u ožujku u toj zemlji bilo malo ukrajinskih turista, ali su već počeli stizati izbjeglice iz te zemlje. Trenutno ih je preko 2.700 i njima se pruža pomoć.

Bez novaca čak i ako ga imaju

Neslužbeno, u Grčkoj je trenutno oko 2.000 turista iz Rusije. Njima su najveći problem gospodarske sankcije protiv njihove domovine, u prvom redu isključivanje ruskih banaka iz sustava međunarodnog novčanog transfera. To znači i da bankovne kartice njihovih ruskih banaka više ne funkcioniraju, a isto je i s oblicima plaćanja Applea i Googlea.

I bez toga, problem je njihov povratak u Rusiju već i zbog prekida zračnog prijevoza kojeg su uvele već mnoge europske zemlje. S druge strane je i ruska agencija za zračni promet Rosaviatsija je ruske zračne prijevoznike pozvala na prekid međunarodnih letova jer postoji opasnost da bi oni mogli biti zaplijenjeni u okviru sankcija protiv Rusije. Kako javlja ruska agencija TASS će i Aeroflot od sljedećeg tjedna obustaviti sve letove u inozemstvo – s izuzetkom Bjelorusije.

Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije