4 C
Kotor

Slušaj online radio

Ruski partizani izvode brojne diverzantske upade iz Ukrajine na ruski teritorij

U Bahmutu intenzitet borbi pao
Foto: Ukrainian Armed Forces / Handout via REUTERS

Rusi su potvrdili da su suočeni s brojnim diverzantskim upadima iz Ukrajine na ruski teritorij, u pograničnoj Belgorodskoj oblasti. I dok službeni Kijev tvrdi da s prekograničnim napadima nema ništa, doznalo se da iza njih stoje, kako ih mnogi nazivaju, ruski partizani.

Kremlj: Napad kod Belgoroda razlog za nastavak operacije protiv Ukrajine

Kremlj je napad na graničnu rusku regiju Belgorod predstavio kao dokaz potrebe nastavka rata protiv Ukrajine.

– Ovo još jednom potvrđuje da ukrajinski borci nastavljaju svoju aktivnost protiv naše države, rekao je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov, a prenosi ruska novinska agencija Interfax u utorak.

Zbog toga je potrebno rusko djelovanje. Ti napori će se nastaviti, kao i specijalna vojna operacija kako bi se u budućnosti spriječili takvi prodori, nastavio je Peskov.

U ponedjeljak je skupina vojnika koji su se predstavili kao ruska opozicija napali okrug Grajvoron u regiji Belgorod, tik uz granicu s Ukrajinom. Moskva tvrdi da je riječ o Ukrajincima, što Kijev odbacuje. Rusija tvrdi i da je napad gotov te da je eliminirala neprijatelja, dok druga strana tvrdi da oni još traju.

Lokalne vlasti prenose kako je ubijeno najmanje osmero civila, a devet sela je evakuirano, prenosi agencija dpa.

Napad je stvorio veliku zabrinutost, rekao je Peskov, dodavši da ruski predsjednik Vladimir Putin zbog toga ipak neće sazvati specijalnu sjednicu Nacionalnog sigurnosnog vijeća.

Glasnogovornik Kremlja nije dao detalje o broju napadača, kazavši kako će to u narednom vremenu biti pitanje za sigurnosne agencije.

Rusija tvrdi da je likvidirala borce koji su ušli iz Ukrajine

Rusija je u utorak rekla da je “uništila” skupinu koja je dan ranije napala rusku oblast Bjelgorod iz Ukrajine, što je najveći upad na ruski teritorij od početka ruske ofenzive na susjednu Ukrajinu.

– U protuterorističkoj operaciji, uz pomoć zračnih snaga i topništva te djelovanja postrojba za zaštitu granice Zapadnog vojnog okruga, nacionalističke (ukrajinske) formacije su zaustavljene i uništene, navodi se u priopćenju ruskog ministarstva obrane.

– Preostali nacionalisti su potisnuti na ukrajinski teritorij, gdje su nastavljeni zračni udari (…) sve do njihove potpune likvidacije, dodalo je ministarstvo, rekavši da je ubijeno “više od 70 ukrajinskih terorista”.

Ovu informaciju zasad nije moguće neovisno provjeriti.

Ministarstvo, po običaju, nije navelo broj žrtava u svojim redovima ni štete koju su napadači prouzročili u ovom napadu, najvećem takvom na ruskom teritoriju.

Rusija optužuje Ukrajinu da stoji iza ovog prekograničnog napada, što Kijev niječe, rekavši da su ga izveli ruski borci koji se protive ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu.

Odgovornost za napad je na Telegramovu kanalu preuzela skupina koja se predstavlja kao “Legija ruske slobode” u kojoj su borci koji se bore na ukrajinskoj strani, a već je ranije tvrdila da stoji iza sličnih napada na istom području.

U operaciji je sudjelovala još jedna slična skupina pod nazivom “Ruski dragovoljački korpus”.

Najčitanije