13 C
Kotor

Slušaj online radio

Ryanair privremeno obustavlja tri linije iz Podgorice

Ryanair

Niskotarifni avioprevoznik Ryanair od narednog mjeseca privremeno obustavlja 23 linije iz gradova u bivšoj Jugoslaviji, od kojih je većina iz nove baze u Zagrebu. Odlukom su pogođene i tri linije iz Podgorice, i to za Zagreb, London Stansted i Krakov.

Ova odluka dolazi u trenutku kada je aviokompanija za sljedeći mjesec snažno smanjila svoju mrežu širom Evrope i Sjeverne Afrike u jeku pada rezervacija, jer omikron varijanta koronavirusa izaziva pustoš na aerodromima. Prevoznik nije isključio produženje suspenzije na februar i mart.
– Uticaj vladinih ograničenja putovanja smanjio je očekivani promet Ryanaira u decembru sa između deset i jedanaest miliona, na niži raspon između devet i 9,5 miliona. Kao odgovor na ova ograničenja, Ryanair je sada smanjio svoj januarski kapacitet za 33 odsto, smanjujući očekivani januarski promet s otprilike deset miliona na između šest i sedam miliona – kazao je portparol Ryanaira.
Najveći dio suspenzija u regionu za sljedeći mjesec zahvatiće Zagreb kao jedinu Ryanairovu cjelogodišnju bazu u bivšoj Jugoslaviji.
Aviokompanija će privremeno obustaviti operacije iz glavnog grada Hrvatske za Baden Baden, Bazel, Charleroi, Hahn, Malme, Manchester, Memingen, Napulj, Podgoricu, Sandefjord, Sofiju i Weeze. Frekvencije na ostalim linijama iz glavnog grada Hrvatske, koje će nastaviti saobraćati tokom januara, su smanjene, piše Ex-Yu Aviation.
Aviokompanija će obustaviti sve svoje tri operativne linije iz Niša, sve svoje usluge iz Banje Luke, osim za Memingen, kao i letove iz Podgorice za London Stansted i Krakov.
Obustave će početi da se primjenjuju od 7. januara nadalje i trajaće do kraja mjeseca.
Uprkos tome što su ove suspenzije na snazi do kraja januara, iz aviokompanije su upozorili da bi moglo doći do još otkazivanja letova.
– U svjetlu trenutne neizvjesnosti u vezi s varijantom omikron i ograničenja putovanja unutar Evrope, još nije odlučeno o smanjenju rasporeda za februar ili mart 2022. godine. Ovi rasporedi će biti ponovo razmotreni u januaru kako više naučnih informacija bude postajalo dostupno o varijanti omikron, uticaj na hospitalizacije, evropsku populaciju i/ili ograničenja putovanja u februaru ili martu – navodi Ryanair u saopštenju.
Budžetski prijevoznik je revidirao svoju prognozu gubitaka u ovoj finansijskoj godini koja se završava 31. marta i sada predviđa gubitak do 450 mil EUR u poređenju sa svojom prethodnom prognozom prije omikrona o maksimalnom gubitku od 200 miliona.

Najčitanije