20.8 C
Kotor

Slušaj online radio

S kamena na kamen, od “djevojčice” do “Srebrnog krika”

Akademska vajarka Lana Bokan voli da stvara i poklanja svoje kreacije, ali mora i da živi od svoga posla


Sjećamo se metalne figure djevojčice postavljene u koritu rijeke Škurde, u rukavcu koji se uz zid Osnovne škole „Njegoš“ uliva u more, a koju su, nažalost, snažni bujični vodotokovi oborili u zimu 2019. godine. E, ta skulptura, sada obložena finim koralima i pokrivena rđom, od tada se nalazi u ateljeu svoje autorke- akademske vajarke mr Lane Bokan, u prizemlju utvrde na Gurdiću. Taj prostor, doduše neuslovan, zapušten, koji dijeli sa Fondacijom Kotorskog festivala pozorišta za djecu, dodijelila joj je Opština, što je prava rijetkost, ali je Lana, kao umjetnica rođena „u srcu“ Kotora, kojoj je Kotor u srcu to i zaslužila. Tim prije što je u dva navrata proglašena najboljom likovnom umjetnicom Kotora- 2017. za rad „Tre sorelle“ i 2019. godine za djelo „Uzdah“, oba rađena u tehnici kombinovanja više raznorodnih materijala.

Lana se nada da će poslenici Opštine naći načina da ponovo postave figuru djevojčice, bolje učvršćenu za dno, čim ona u svom ateljeu napravi repliku. Ovu staru, koja je omaž njenoj mladosti, ali i sjećanje na mladost cijele jedne generacije, želi da zadrži za sebe.

S kamena na kamen, skulptura djevojčice

– Željeznu figuru djevojčice pod nazivom „S kamena na kamen“, nadahnutu mojim djetinjstvom i skakutanjem koritom rijeke Škurde pri odlasku u školu na Tabačini, poklonila sam Opštini 2018. godine, kada je i postavljena u korito Škurde. U naletu crvenog talasa 2019.godine figuru je oborila bujica i ona je skoro godinu dana ostala pod vodom. Na metal se uhvatila lijepa patina, zanimljivi korali, te razmišljam da napravim novu, a da ovu staru ostavim za sebe, kaže Lana Bokan u razgovoru za Boka news. Nije ovo prva skulptura koju je poklonila gradu- vajarski triptih „Tre sorelle“, inspirisan kultnom bokeškom legendom o tri sestre s Prčanja, poklonila je Opštini Kotor, u čijem se depou trenutno i nalazi. Još uvijek nije  izložena, ali se umjetnica nada da će se to uskoro desiti.

Vajarka  Lana Bokan nalazi se ovih dana u kreativnom procesu stvaranja nove edicije skulptura, koja se zove „Silver scream“  (Srebrni vrisak). Njena inspiracija proizilazi iz čudnih okolnosti, obično iz strahova ili iz bola, kaže, kao neki revolt na opšte stanje, na ponašanje ljudi, međuljudske odnose…

-Stavili smo neke šljokice, namazali se, našminkali, stavili „maske“, ali duboko u sebi smo jako tužni, zagušeni, opterećeni, zatrpani informacijama, obavezama…Napravila sam nekoliko skulptura, rad traje i dalje, sa ciljem da zaokružim opus kojim želim da malo „probudim“ umjetnike i ljude koji vode računa o nama, da im skrenem pažnju da motiviraju umjetnike na rad, jer sva ova previranja u svijetu, od bolesti, ratova do političke situacije, jako negativno utiče na kreativnost. Pripremam se i za Festival svjetlosti u avgustu, fotografisaću radove iz ciklusa „Silver scream“ kao neki apel, poziv za nas umjetnike i obične ljude da se trgnu iz letargije, kaže umjetnica i objašnjava da stvara u miks-mediju, koristeći gips, žicu, prirodne i vještačke materijale, mahovinu, terakotu, listove od palme…Koristi i „ready made“ tehniku – predmete iz kućne upotrebe, gotove proizvode, stavlja u novi kontekst.

Lana Bokan je diplomirala na Fakultetu likovnih umjetnosti na Cetinju, odsjek skulptura, u klasi profesora mr Peđe Milačića, a diplomu magistra likovne umjetnosti stekla na ALU Sarajevo, na odsjeku Skulptura, u klasi profesora dr Besima Spahića i mr Darka Šobota. Članica je ULUCG od 2017. godine. Učestvovala je u “Social plastic” programu za Crnu Goru, a njena djela izlagana su i na više kolektivnih izložbi.

Nijedan umjetnik iz Kotora nema zakupljen atelje u Kreativnom Habu

– Zadovoljna sam podrškom koju vizuelnim umjetnicima pruža Tatjana Kriještorac, sekretarka Sekretarijata za kulturu, sport i društvenu djelatnost Opštine Kotor, ona je prava osoba na pravom mjestu, ali generalno gledajući, nisam „presrećna“ brigom društva za nas. Podgorica je previše „pritisla“ Kotor. Mi, kotorski umjetnici još uvijek nismo ušli u Kreativni Hab (Kotorski zatvor), niko od kotorskih umjetnika nije pozvan. Smatram da i mi treba da imamo svoje „parčence“ u ovom našem drevnom gradu.

Kreativni hab Kotor

Ranije je bila priča da će se dvije prostorije ustupiti nama, čak je bila i neka audicija, ali još uvijek nam prostorije nisu ustupljene na korišćenje, kaže Lana, koja je ovih dana počela da radi u hladnom ateljeu na Gurdiću.

/M.D.Popović/

Najčitanije