5.5 C
Kotor

Slušaj online radio

S okusom soli – Kako najjednostavnije napraviti ribu u pećnici?

Foto Marko Miščević/CROPIX

Uz malo truda do dobrog ribljeg ručka? Najčešće ubacimo ribu u pećnicu, a ovoga puta na red je došla orada/komarča koju smo začinili začinima poput timijana, bosiljka i organa, soli i paprom te neizostavnim maslinovim uljem.

Dobar trik koji smo ovdje upotrijebili jest umatanje ribe u listove peršina i celera, a sve smo dodatno učinili zanimljivijim s malo sivog pinota. U slučaju da vam pri ruci nije boca dobrog vina, radije ga preskočite i zadnjih pet minuta ribu pecite jednostavno otkrivenu i pokapanu s malo kvalitetnog maslinova ulja.

RECEPT ZA RIBU IZ PEĆNICE

SASTOJCI:

1 veća orada
začinsko bilje kao što je timijan, bosiljak, origano…
sol, papar
maslinovo ulje
listovi peršina i celera
sivi pinot

PRIPREMA:

Riba se očisti i položi na foliju, a zatim se zareže sa svake strane na tri mjesta po tijelu (kako bi bolje prodrli začini). Ribu natrljajte začinima, obilno solju i paprom čak i oko glave i škrga. Sve dodatno natrljajte maslinovim uljem, a sa strane obložite listovima celera i peršina. Dobro zamotajte, a zatim stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 200°C na 20-ak minuta. Na kraju dodajte malo sivog pinota i uz otvorenu foliju sve zapecite još pet minuta.

Priprema nije nimalo komplikovana i oduzet će vam svega 10-ak minuta (bez čišćenja ribe), dok ćete za pečenje trebati 20-ak, ovisi koliko je velika riba koju pripremate. Dok čekate da se ispeče, ostat će vam vremena i za pripremu krumpir salate pa se svakako poslužite receptom koji donosimo i dodatno je začinite po želji. Krompir salata voli kremaste dodatke pa joj tako možete dodati malo grčkog jogurta, majoneze, senfa, pa čak i hren, ubaciti sitno sjeckani mladi, ali i ukiseljeni luk te je dobro začiniti soli i paprom. Ne zaboravite niti začinsko bilje od kojih će se u ovoj kombinaciji najbolje slagati svježi vlasac i kopar.

Najčitanije

rsojevka