25 C
Kotor

Slušaj online radio

Sa 923 miliona eura investicija Porto Montenegro rekorder

Porto Montenegro

U izgradnju turističkog kompleksa Porto Montenegro do početka ove godine je uloženo 923,4 miliona eura, što je duplo više od ugovorenih 450 miliona eura, navodi se u informaciji o statusu prioritetnih turističkih projekata u drugoj polovni prošle godine, koju je razmatrala Vlada prošle sedmice.

Kompleks je od maja 2016. godine u vlasništvu investicionog fonda iz Dubaija, ugovor o razvoju te destinacije potpisan je u avgustu 2008. godine sa kompanijom Adriatic Marinas i P. M. Securities INC.

U izgradnju kompleksa Portonovi u Kumboru investitor i vlasnik azerbejdžanski Azmont Investment uložio je 835 miliona eura od februara 2013. godine. I oni su višestruko nadmašili ugovorenu investiciju od 258 miliona eura za prvih osam godina zakupa.

U turističko naselje Luštica bej u Tivtu je uloženo 447 miliona eura, od 2009. godine, kad je 90 odsto vlasništva stekao švajcarsko-egipatski Orascom Development Ltd. U rekonstrukciju tvrđave Mamula na ostrvu Lastavica uložili su 36,6 miliona eura.

U izgradnju hotela Kraljičina plaža u naselju Sveti Stefan u Budvi do 2022. godine je investitor Adriatic Properties uložio 11,7 miliona eura. Te su godine radovi na izgradnji tog hotela zaustavljeni, a hoteli Miločer i Sveti Stefan zatvoreni, jer se zakupac Adriatic Properties nije mogao dogovoriti sa Vladom o zaštiti kompleksa, pošto su stanovnici Svetog Stefana zahtijevali da sve plaže budu dostupne njima i njihovim gostima. Od tada je taj spor na arbitražnom sudu u Londonu.

U turistički kompleks Plavi horizonti je katarski investicioni fond Qatari Diar, koji je preuze taj kompleks 2010. godine, lani uložio 1,7 miliona eura za održavanje lokacije, funkcionisanje kompanije i kamate na zajmove.

Izgradnja objekta, inače, nije ni počela. Vlada je 2015. godine dala saglasnost za izvođenje pripremnih radova, a 2018. pet građevinskih dozvola za izgradnju pomoćnih objekata, hotela, podzemne garaže, infrastrukture i rezidencijalnih vila, koje su istekle nakon dvije godine. U decembru 2019. godine glavni državni arhitekta je izdao saglasnost na idejno rješenje za plažni bar i rezidencijalnu vilu, što je takođe isteklo, navode iz Vlade i dodaju da se trenutno plaža priprema za sezonu.

U valorizaciju bivših hotela Belvi i Olimpik je konzorcijumom Karisma Hotels Adriatic Montenegro od septembra 2017. uložio 26 miliona eura, od ukupno ugovorenih 31,8. Tačnije rekonstruisan je hotel Bellevue sa depadansima na nivo kategorije četiri zvjezdice.

Realizacija ugovora o zakupu vojno-turističkog kompleksa „Mediteran“ Žabljak iz 2018. godine sa konzorcijumom kompanija CG SKI i Baltic International Trading iz Estonije na 30 godina obustavljena je 2020. godine zbog negativnog mišljenja Centra za svjetsku baštinu. Investitor je u junu 2021. godine tužio državu i spor je u toku.

U planinski centar Kolašin 1600 od 2019. godine, kad je potpisan protokol o stupanju ugovora o zakupu zemljišta na snagu, konzorcijum Kolašin 1600 i albanske firme Gener 2 je uložio 20 miliona eura.

/S.Popović/

Izvor:Pobjeda

Najčitanije