16.3 C
Kotor

Slušaj online radio

Sa mališanima “Vjeverice” u obilazak Špiljara

Najzabavniji dio djeci je bio prolazak kroz 75 metara dug tunel, koji izlazi tačno iznad Gurdića



Djeca koja vole prirodu i pješačenje, uz odobrenje svojih roditelja, imala su ove subote priliku da zajedno sa Anom Moroz iz Risna, članicom Planinarskog kluba “Vjeverica”, uživaju u stazi od Tabačine do Špiljara.

Na ovoj kratkoj stazi susreli su mazgu, nekoliko blavora, obišli crkvu Sv. Đorđa u Špiljarima i manje poznati tunel koji izlazi na kotorsku stranu, a onako znojavi i umorni u povratku umili su se vodom iz Škurde.

-Najljepše je bilo umiti se ledenom vodom sa Škurde nakon turice do Špiljara, kaže Ana Moroz, porijeklom Ukrajinka, koja skoro deset godina sa porodicom živi i radi u Crnoj Gori, a planinari od samog početka njenog dolaska u Boku Kotorsku.

Vjeverice u obilazak Špiljara

– Krenuli smo Starim crnogorskim putem i kanicama smo za 45 minuta bili gore, kod crkve. Prvo smo dali šargarepu za doručak mazgi Mrku , a za par sati sreli smo ga u povratku, te je od nas za ručak dobio jabuku. Kažu da je 20 god stara, a još uvijek uzbrdo na leđima nosi tovar težak 90 kila. Nismo znali da ima i “drugaricu”, koja nam se učinila skotna, pa, ako smo u pravu, moramo sledeći put ponjeti više hrane (za troje), kaže nam u šali Ana.

Nakon pauze i marende kod crkve u Špiljarima produžili su dalje, a to je bio najzabavnji dio.

– Kozjom stazom spustili smo se u zaleđe Kotorske tvrđave. Sa dozom straha, uz uključene svjetiljke, uvukli smo se u mali tunel za kratko vrijeme izvirili smo tačno iznad Gurdića. Izmjerili smo dužinu tunela uz pomoć trake i planinarskog štapa – dužina mu je 75 metara. Sreli smo i par blavora, velikog i malog. Upitali smo se kako nastaju mali blavori: od jaja ili ne? Moramo to izguglati, opisala nam je Ana doživljaje na turi sa djecom.

Kako saznajemo, blavori se pare u proljeće. Ženka snese 6-12 jaja i polaže ih ispod lišca i žbunja. Nakon 45-55 dana (zavisno od temperature), izlegu se mladunci koji su sivi i šareni, te na žalost često stradaju jer ih ljudi ubijaju misleći da su šarke. Slepić, drugi beznogi gušter koji se sreće kod nas, razmnožava se tako što rađa žive mladunce, tj. jaja ostaju u tijelu majke dok se ne razviju mladinci. Ta osobina je prilagođenost na niže temperature.

Ako se kod gmizavaca javlja i sposobnost razvijanja mladih iz jajeta i da rađaju zive mladunce onda to zavisi od temperature sredine u kojoj žive i koja se zadesi u momentu razmnozavanja.

Podaci na Vikipediji nisu uvijek tačni, jer je ovaj izvor je slobodan za uređivanje, objasnili su nam poznavaoci životinjskog svijeta.

Ture za djecu objavljuju se na FB stranici PK “Vjeverica”. Mališani razvijaju vještine koordinacije pokreta, dišu punim plućima i odmaraju svoj intelekt od prekomjerne izloženosti uticajima digitalne tehnologije, a usput upoznaju lokalnu sredinu, istoriju, kulturno nasleđe i prirodu.

/M.D.P./

Najčitanije