21 C
Kotor

Slušaj online radio

Pirati oslobodili oteti bulker sa svih 23 člana posade: Plaćeno pet milijuna dolara otkupnine

Pirati

Somalski pirati oslobodili su oteti brod MV Abdullah i njegovu 23-članu posadu rano u nedjelju, 14. travnja, nakon što su primili plaćenu otkupninu od pet milijuna dolara, prema navodima dvojice pirata, piše gCaptain.

“Novac su nam donijeli prije dvije noći kao i obično… provjerili smo je li novac lažan ili nije. Potom smo podijelili novac u skupine i otišli, izbjegavajući vladine snage”, rekao je za Reuters Abdirashiid Yusuf, jedan od pirata.

Kazali su da im je plaćeno pet milijuna dolara otkupnine, odnosno oko 220.000 dolara po članu posade. Podijelili su plijen između sebe i otišli u manjim grupama, navodi The Maritime Executive.

Iz policijskih snaga Puntlanda kazali su za lokalno somalijsko izdanje Garowe da je osam pirata uhićeno odmah nakon što su napustili brod. Međutim, status novca za otkupninu nije jasan.

Isplata sugerira da je piratstvo još uvijek među najunosnijim kriminalnim pothvatima duž obale Somalije. Na vrhuncu pomorskog kriminala u regiji, od 2005. do 2012. godine, prema procjenama Svjetske banke, pirati su zaradili oko 400 milijuna dolara.

MV Abdullah koji plovi pod zastavom Bangladeša je brod od 45.653 DWT, piše Maritime News.

Somalski pirati su 12. ožujka oteli MV Abdullah s 23 bangladeška člana posade. Otmica se dogodila dok je brod plovio Indijskim oceanom, oko 600 nautičkih milja istočno od glavnog grada Somalije, Mogadiša. MV Abdullah bio je na putu za luku Al Hamriya u Dubaiju natovaren s 55.000 tona termo ugljena.

Nakon šestogodišnjeg razdoblja mirovanja, somalski pirati su se posljednjih mjeseci vratili na “naslovnice”.

Somalski pirati uzrokovali su nemir u vodama uz dugu obalu zemlje od otprilike 2008. do 2018. godine. Bili su u stanju mirovanja do kraja prošle godine kada je njihova aktivnost ponovno počela jačati.

Pomorski izvori kažu da razlog tome može biti slabljenje sigurnosnih mjera ili iskorištavanje kaosa izazvanog napadima na brodove od strane pobunjeničkih snaga Huta dok u Gazi bjesni rat između Izraela i Hamasa.

“Ponovni porast aktivnosti somalskih pirata je zabrinjavajući, a sada je više nego ikad ključno zaštititi trgovinu, rute i sigurnost pomoraca. Moraju se poduzeti sve mjere kako bi se osigurao nesmetan slobodan protok robe kroz međunarodne opskrbne lance,” komentirao je John Denton, glavni tajnik Međunarodne trgovačke komore (ICC), prošli tjedan dok je otkrivao globalnu statistiku o piratstvu za 1. tromjesečje, ističe Splash247.

Prošlog mjeseca snage indijske mornarice uhvatile su veliku bandu od 35 pirata na brodu Ruen. Osumnjičenici su vraćeni u Indiju na suđenje.

Najčitanije