31.6 C
Kotor

Slušaj online radio

Saborno proslavljen Spasovdan uz litiju kroz Herceg Novi

Litija – foto Opština -HN

U crkvi Svetoga Vaznesenja Gospodnjeg na Toploj proslavljena je hramovska slava – Spasovdan.

Liturgiju je služio iguman manastira Stanjevići Jefrem sa hercegnovskim sveštenstvom, a sabornoj proslavi prisustvovali su predsjednik Opštine Herceg Novi, Stevan Katić, potpredsjednici Opštine Miloš Konjević i Mirko Mustur sa saradnicima, kao i konzul Republike Srbije u HN, Mićo Rogović. Obilježavanje slave završeno je tradicionalnom litijom koja je u večernjim satima nošena kroz grad, a koju je predvodio vladika Zahumsko hercegovački i primorski Dimitrije.

Spasenje od smrti, vaskrsenje i vaznesenje su temelj hrišćanske vjere, kazao je iguman Jefrem u besjedi i pojasnio značaj ovog praznika u narodu nazvanog Spasovdan. Kako je istakao, sjećanje na Vaznesenje Gospodnje traje već treći milenijuma, a sjećanje u crkvi božijoj predstavlja i sadašnjost i budućnost.

Litija – foto Opština -HN

„Svaki naš doživljaj u zemaljskom životu možemo doživjeti u punoći prisustva božijeg, ako se budemo služili sjećanjima kao što se služimo sjećanjima iz naših života. Sjećamo se svih onih građana Herceg Novog i uznosimo molitve za njihovo zdravlje i spasenje, za mir u porodici, svaki berićet u domu i rodu. Na dan kada slavi ovaj hram, sjećamo se i onih divnih Novljana koji su bili priložnici, trudbenici koji su odvajali od svojih usta i doma zaradu, i oni na galijama i pastiri, poljoprivrednici, ribari, da bismo mi danas, njihovi potomci bili u ovako divnom i veličanstvenom hramu“, istakao je između ostalog iguman Jefrem i zahvalio predsjedniku Katiću što je uvijek otvorenog srca za podršku i razumijevanje crkvenoj misiji.
Hram Svetog Spasa pamti trovjekovnu istoriju i sa manastirom Savina dao je poseban pečat oblikovanju lica grada i njegove duše, istakao je starješina hrama, protojerej stavrofor Radomir Nikčević.

„Svi se pitaju kakav je to grad Herceg Novi u kojem svi žive kao porodica, šta je to je oblikovalo njegovu dušu? Ovaj hram je ostavio veliki pečat na formiranje i dušu grada, on je ključ. I nije slučajno da je među starješinama ovog hrama u isto vrijeme bio nastojatelj manastira Savina – Josip Tropović kod kojeg je vladika Njegoš učio školu.

Litija – foto Opština -HN

Podsjetio je na period Topalske komunitadi kao preteče savremene gradske uprave i bliske saradnje koju su gajili sa građanima, što je nastavljeno do danas jer sadašnja gradska uprava živi jednodušno sa svojim stanovništvom.

„Zbog toga mi imamo takvu gradsku upravu, ovaj hram i svetinje ovog grada ne daju da budu drugačiji. Nigdje to nije slučaj u Crnoj Gori niti bilo gdje drugo. Zato sa pravom ovaj grad jedini nosi orden Svetoga Save prvog reda“, kazao je Nikčević.

Večernjoj službi, a potom i litiji koja je nošena ka crkvi Svetog Preobraženja, prisustvovali su predsjednik Opštine Stevan Katić, potpredsjednici Miloš Konjević i Mirko Mustur, potpredsjednik Vlade Momo Koprivica i predsjednik Skupštine Nikšić, Nemanja Vuković.
Vladika Dimitrije u besjedi je poručio da je Hristos sve što je uradio, uradio radi ljudi i njihovog spasenja.

Litija – foto Opština -HN

„Izašao je sa nebeskih visina i došao nam u susret, nama ljudima i postao jedan od nas. Postao je naš sabrat, učitelj prvosveštenik, služitelj, sluga, đakon. On je prvjenac svega u crkvi i svega u spasenju našem. Pošto nam je izašao u susret, spustio se sa nebeskih visina, on je isto tako tu našu prirodu, sve naše sem grijeha, uznio na nebesa. Ovaj hram je posvećen Preobraženju, a danas slavimo Sveto Vaznesenje Gospodnje, sve u Hristovom domostroju, uključujući i Vaznesenje radi našega spasenja, radi našeg preobraženja ne bi li se ta blagodat Božija, koju je Gospod ostavio u crkvi svojoj, dotakla naših srdaca, ljubavi, vjere, ne bi li se otvorili kao cvijet, ne bi li nešto od te blagodeti i te sile preobrazilo naše živote“, kazao je vladika Dimitrije.

Litija – foto Opština -HN

Predsjednik Opštine, Stevan Katić kazao je da je ova litija nastavak onih veličanstvenih litija koje su pokrenute 2020. godine „kada smo branili naše svetinje, a potom i potpisali ugovor sa SPC i stavili tačku na to pitanje“.

„Zato i danas možemo slobodno i bezbrižno da sa vjerom i blagodatom prošetamo ne samo kroz Herceg Novi, nego sve gradove Crne Gore. Pozivam vas da se i u narednom periodu okupljamo oko naših hramova, svetinja, ne samo za ovaj veliki praznik Spasovdan, koji mi u Herceg Novom proslavljamo vijekovima unazad, nego i za sve ostale praznike“, kazao je predsjednik Katić.

Povodom proslave Spasovdana upriličen je i kulturni program.

Najčitanije