12.1 C
Kotor

Slušaj online radio

SAD i Francuska Putinove riječi nazvali neodgovornima

Vladimir Putin obraća se naciji- Foto: Gavriil Grigorov / REUTERS

Washington i Pariz nazvali su neodgovornima riječi ruskog predsjednika koji je upozorio zapad na stvarni rizik nuklearnog rata ako pošalje svoje vojnike da se bore u Ukrajini, te je rekao da Moskva ima oružje da napadne ciljeve na zapadu.

– Ovo nije prvi put da vidimo neodgovornu retoriku Vladimira Putina. Ovo nije način na koji treba govoriti čelnik jedne zemlje koja posjeduje nuklearno oružje, rekao je Matthew Miller, glasnogovornik State Departmenta.

U govoru, ruski se predsjednik obratio zapadu rekavši da “moraju shvatiti da mi također imamo oružje koje može pogoditi mete na njihovom teritoriju. Sve to stvarno prijeti sukobom s uporabom nuklearnog oružja i uništenjem civilizacije.”

Američki je dužnosnik podsjetio da je Washington ranije komunicirao s Rusijom “o posljedicama uporabe nuklearnog oružja”.

– No nemamo znakova da se Rusija sprema upotrijebiti nuklearno oružje, kazao je.

Francuski ministar oružanih snaga Sebastien Lecornu pozvao je u četvrtak Putina da ne bude neodgovoran.

– Pažljivo sam slušao što je jutros rekao predsjednik Ruske Federacije. Kada predstavljate nuklearnu silu, nemate pravo na neodgovornost i izazivanje eskalacije, izjavio je Lecornu novinarima.

– Ruski predsjednik također je govorio o prijetnjama koje dolaze sa zapada. Nema prijetnji za Rusku Federaciju, nastavio je Lecornu. To je govor koji se sastoji od glumljenja žrtve i napadnutog, a svi dobro znaju da je Rusija agresor u Ukrajini, dodaje.

Izvor:HRT-Hina

Najčitanije