30 C
Kotor

Slušaj online radio

SAD isporučio rakete dugog dometa Ukrajini

SAD foto EPA

To oružje velike preciznosti dio je hitnog vojnog paketa za Ukrajinu koji je SAD najavio u ožujku, ali “na zahtjev Ukrajine” nije bilo izričito navedeno na popisima isporuka.

Predsjednik Joe Biden dao je upute svom timu da izvrši isporuku nakon što je Rusija nabavila balističke projektile od Sjeverne Koreje i upotrijebila ih protiv Ukrajine, priopćio je Pentagon.

Vojni taktički raketni sustavi, poznati kao ATACMS, pomoći će Ukrajini da ugrozi ruske snage na bilo kojem dijelu okupiranog ukrajinskog teritorija, navelo je ministarstvo.

Objava je slijedila nekoliko sati nakon što je Biden rekao da će svježa vojna pomoć početi pritjecati Ukrajini “u sljedećih nekoliko sati”, nakon što je potpisao teško izboreni zakon kojim se predviđaju milijarde dolara nove potrošnje za podršku borbi Ukrajine protiv Rusije.

– Pobrinut ću se da isporuke počnu odmah. U sljedećih nekoliko sati, doslovno za nekoliko sati, počet ćemo slati Ukrajini opremu za streljivo protuzračne obrane, topništvo za raketne sustave i oklopna vozila, rekao je Biden u Bijeloj kući.

Naglasio je da je obnavljanje ukrajinskih zaliha američkog oružja ulaganje “ne samo u sigurnost Ukrajine”, nego i u sigurnost Europe i “našu vlastitu”. Biden je upozorio da bi, ako Ukrajina ne uspije, sljedeći korak ruskog predsjednika Vladimira Putina mogao biti “izravan napad” na saveznike u NATO-u.

– Ne bismo imali drugog izbora nego priteći im u pomoć. Baš kao što su naši saveznici u NATO-u pritekli u pomoć nama nakon napada 11. rujna, rekao je.

Nekoliko američkih medija, pozivajući se na dužnosnike američke vlade, izvijestilo je da su projektili dugog dometa stigli prošli tjedan i da su već iskorišteni.

NBC News objavio je da je Ukrajina pokrenula napad na okupirani Krimski poluotok prošlog tjedna, a ovaj tjedan na okupirani grad Berdjansk na jugoistoku Ukrajine.

Prema izvješćima, dodatne rakete ATACMS također će biti uključene u vojni paket koji je najavio američki predsjednik Biden u srijedu nakon odobrenja Kongresa.

Pentagon u srijedu nije izričito naveo jesu li isporučene rakete ATACMS, modeli s dometom od oko 300 kilometara ili oni s manjim dometom.

Prošlog listopada Ukrajina je rasporedila rakete ATACMS koje su došle iz SAD-a. Tada su to bili modeli s kraćim dometom od oko 165 kilometara. Ukrajinska vlada tražila je projektile koji mogu pogoditi mnogo udaljenije mete.

Senatori u Kongresu SAD-a odobrili su paket pomoći Ukrajini vrijedan 61 milijardu dolara, nakon što je Zastupnički dom dao svoje odobrenje poslije višemjesečnih političkih svađa i oštrog protivljenja krajnje desničarskih republikanaca.

Kijevu je iz Washingtona od kraja prošle godine pružena mala materijalna potpora zbog zastoja u Kongresu, unatoč molbama ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog.

Ukrajinski čelnik izrazio je olakšanje zbog očajnički potrebnog paketa vojne pomoći koji je najavio američki predsjednik.

– Bez obzira na to što netko kaže, dobivamo potporu koja nam je potrebna da nastavimo štititi živote od ruskih napada, napisao je Zelenski na X-u.

– Zahvalan sam predsjedniku Bidenu, Kongresu i svim Amerikancima koji prepoznaju da se moramo oduprijeti Putinu umjesto da mu se pokoravamo jer to je jedini način da doista smanjimo prijetnje slobodi. Zajedno, možemo uspjeti, dodao je.

Najčitanije