23.9 C
Kotor

Slušaj online radio

SAD privremeno zaustavlja vakcinisanje Johnson & Johnson vakcinom

Johnson&Johnson
Foto: Dado Ruvic / Reuters

Američke zdravstvene agencije preporučile su privremeno zaustavljanje vakcinisanje vakcinom Johnson & Johnsona nakon što se kod šest osoba pojavio rijetki poremećaj, koji uključuje krvne ugruške.

Europski su regulatori prije sedam dana pronašli moguću poveznicu između vakcine AstraZenece i krvnih ugrušaka nakon cijepljenja, koji su izazvali manji broj smrtnih slučajeva.

Vakcina Johnson & Johnsona, koje se ubrizgava u samo jednoj dozi, i jeftino cjepivo AstraZenece smatraju se jednim od ključnih alata u borbi protiv pandemije koja je odnijela više od tri milina života.

Savjetnički odbor Centra za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) sastat će se u srijedu kako bi pregledao slučajeve povezane s vakcinom Johnson & Johnsona, dok će Agencija za hranu i lijekove (FDA) pregledati analizu, poručile su te dvije agencije u zajedničkom saopštenju.

Svih šest vakcinisanih kod kojih su se pojavile nuspojave žene su u dobi između 18 i 48 godina, a simptomi su se pojavili šest do 13 dana nakon vakcinisanja. U svim slučajevima nastale su cerebralna venska sinusna tromboza (CVST) i trombocitopenija (manjak krvnih pločica – trombocita). CDC i FDA navode da je takav ishod nakon cijepljenja ekstremno rijedak.

Johnson & Johnson kaže da blisko surađuje s regulatorima te da nije uspostavljena jasna uzročno-posljedična veza između spomenutih pojava i cjepiva. Jedna je žena umrla, a druga je u teškom stanju hospitalizirana u Nebraski, objavio je New York Times.

Do 12. travnja ubrizgano je više od 6,8 milijuna doza cjepiva Johnson & Johnsona u SAD-u.

Cijena dionice tvrtke Johnson & Johnson pala je za 3%.

Potez američkih regulatora slijedio je manje od tjedan dana nakon što je europski regulator za lijekove rekao da pregledava slučajeve pojave krvnih ugrušaka kod četiriju osoba u SAD-u koje su primile to cjepivo.

Farmaceutska tvrtka Johnson & Johnson počela je u ponedjeljak s isporukom cjepiva Europskoj uniji i do kraja lipnja treba bi isporučiti između 50 i 55 milijuna doza. Hrvatska je rezervirala 900.000 doza tog cjepiva.

Australija trenutačno ne planira dodati J&J-ovo cjepivo protiv koronavirusa u svoj imunizacijski program, priopćile su vlasti u utorak. Ta zemlja odustaje od nabave cjepiva koja su potencijalno povezana sa slučajevima pojave krvnih ugrušaka.

Izvor:Hina-Hrt

Najčitanije