13.7 C
Kotor

Slušaj online radio

Sadnjom biljaka obilježen Dan planete Zemlje

Sekretarijat za uređenje prostora Opštine Tivat je povodom obilježavanja Dana planete Zemlje organizovao akciju sadnje biljaka sa učenicima prvih razreda JU OŠ „Drago Milović“.

Međunarodni dan planete Zemlje obilježava se 22.aprila od 1970. godine i ukazuje se na činjenicu da veliki broj biljnih i životinjskih vrsta širom svijeta izumire, nestaju staništa, krče se šume, vazduh je sve lošijeg kvaliteta, a globalno zagrijevanje je u ekspanziji što dovodi do ozbiljnog narušavanja čitavog eko-sistema.

Namjera Sekretarijata za uređenje prostora je prvenstveno edukacija djece, te je za svako odjeljenje prvog razreda nabavljena po jedna veća sadnica palme, vrsta visoka žumara (lat. Trachycarpus fortunei).

Dan planete Zemlje – foto Opština Tivat

„Učenici pet odjeljenja centralne jedinice škole sadili su u sklopu Velikog gradskog parka, čime je otpočela obnova drvoreda palmi ove vrste koji je nekada krasio glavnu šetnu stazu. U sklopu dvorišta područne jedinice škole u Donjoj Lastvi posađene su dvije sadnice, a u sklopu dvorišta područne jedinice škole u Gradiošnici jedna sadnica. Učenici su pokazali veliko interesovanje, aktivno su učestvovali u sadnji i edukativnom času, a u narednom periodu zajedno sa učiteljicama osmisliće izgled tabli kojima će se obilježiti stabla. Cilj je da svaka generacija prvaka posadi svoje stablo, o njemu brine i razvija svijest o značaju životne sredine“ – ističu iz opštinskog Sekretarijata.

U akciji sadnje pomoć je pružila služba zelenila „Komunalno“ d.o.o. Tivat.

Najčitanije