17.1 C
Kotor

Slušaj online radio

Sahranjen poznati bokeljski pomorski stručnjak i veliki filantrop Rajko Čavor

Brojni prijatelji iz čitave Crne Gore i posebno građani Tivta koju su ga prosto obožavali, ispratili su danas iz gradske kapele u Tivtu, odar sa posmrtnim ostacima jednog od najvećih crnogorskih pomorskih stručnjaka, ali i filantropa, kapetana duge plovidbe Radomira -Rajka Čavora.

Pored ostalih, među okupljenim koji su došli pokloniti se sjenama kapetana Čavora, bili su i gradonačelnik Tivta Željko Komnenović, predsjednik Skupštine Opštine Tivat dr Andrja Petković, predsjednik Unije pomorca Crne Gore, kapetan Neđeljko Radulović i brojni predstavnici pomorskih institucija i školstva, te političkog, privrednog i kulturnog života Boke.

Neskrivene emocije i suze među okupljenima dodatno je pojačala simbolika činjenice da su za kapetanom Čavorom danas plakali i brodovi kojima je on posvetio čitav svoj život. Naime, u momentu kada su iz kapele iznoslili njegov odar, oglasile su se sirene svih brodova i jahti vezanih u gradskoj luci Tivta i marini Porto Montenegro, predvođeni sirenama Čavorovog putničkog broda „Katica“ i superjahte „Pelorus“ na kojoj je on bio komandnat do posljednjeg dana života. Istovremeno, i na drugom kraju Crnogorskog primorja, u Luci Bar, oglasile su se i sirene svih brodova koji su se danas zatekli u luci grada pod Volujicom, opraštajući se na taj način od čovjeka koji je ostavio neizbrisiv trag u istoriji modernog crnogorskog pomorstva.

Kapetan duge plovodbe Radomir Rajko Čavor (63), preminuo je u utorak u Opštoj bolnici Kotor od posledjica infekcije koronavirusom. Čavor je bio jedan od najuglednijih crnogorskih pomoraca, vrhunski stručnjak koji je plovio za brojne nekadašnje jugoslovenske i brodarske kompanije u inostranstvu, imao poslovne i prijateljske konmtakte sa brojnim svjetskim brodarskim i privrednim magnatima, a bio je i na daleko čuven po svojoj filatropiji i humanitarnom radu, te kao mecena kulture i sporta u Boki.

Kapetan-Rajko Čavor – foto S.L.

Kapetan Čavor bio je i jedan od najiskusnijih naših pomorskih pilota sa licencama za uvođenje brodova kako u zaliv Boke, tako i u četiri luke i dva tjesnaca u Japanu. Bio je dugogodišnji član najužeg rukovodstva Udruženja pomorskih kapetana trgovačke mornarice Crne Gore, saradnik u nastavi na Pomorskom fakultetu u Kotoru i stručnjak koji je nesebičnom svojom ekspertizom i ogromnim iskustvom koje je stekao provevši čak 43 godine na moru,  dijelio sa našim pomorskim instiuticijama, Mornaricom VCG i pomorskom privredom.

Kapetan Radomir Čavor sahranjen je danas u krugu najuže porodice i prijatelja, na porodičnom groblju u Čavorima u Kotoru.

Izvor:S.L.
Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije