26.2 C
Kotor

Slušaj online radio

Sajam otočnih proizvoda

 

Sajam otočnih proizvoda

Želite li osjetiti “Puna usta otoka”, trebate se zaputiti na Sajam otočnih proizvoda u Splitu koji će se održati od 1. aprila do 1. maja u trajektnoj luci. Tamo će se svake sedmice izmjenjivati proizvođači vrhunskih otočnih delicija i rukotvorina.

Najprije će se predstaviti Šoltani, od 1. do 6. aprila, a u sljedećim tjednima do kraja mjeseca slijedit će mali proizvođači s Korčule, Hvara i Visa, dok će stanovnici Ista zatvoriti prvi ciklus manifestacije izlažući svoja blaga od 28. do 30. aprila. Čitav maj bit će posvećen Bračanima, koji su i došli na ovu ideju.

– Sajam je osmislila agencija Best of Brač, inače prva bračka agencija za destinacijski menadžment, kako bi otvorila prostor i proizvođačima s drugih otoka za promociju vlastitih proizvoda i usluga. U priču je od početka uključen i Pokret otoka čiji smo članovi, i privatno i kao agencija, skoro od njegova početka – kazala nam je Dijana Šabić, jedna od organizatorica.

Sajam otočnih proizvoda

Širok spektar proizvoda

Sajmom, kako objašnjava, žele potaknuti lokalnu proizvodnju na otocima, pogurati pozitivne otočne priče te motivirati stanovništvo “preko bare” da kupuje domaće proizvode s otoka i inspirirati sve koji se bave turizmom na otocima ili na kopnu da više uključuju u svoju ponudu domaću hranu i proizvode. Važna motivacija za ovu manifestaciju bila im je i želja da se intenzivira predsezonska turistička ponuda.

– Posjetitelji mogu očekivati širok spektar domaćih proizvoda i rukotvorina: vrhunska i ekološka vina, maslinovo ulje, kantarionovo ulje, prirodnu kozmetiku, nakit, torbe, umjetničke radove, tradicionalne kolače, ukrase, suvenire, različite turističke sadržaje i još mnogo toga. Izlagači su pripremili i nagradne igre, degustacije i puno iznenađenja. Potičemo posjetitelje da posjete sajam vikendom kroz jutro kada će biti i najveća koncentracija izlagača, ali će se proizvodi izmjenjivati i tijekom tjedna – kazala je Šabić uz napomenu da detaljan popis događaja na sajmu “Puna usta otoka” zainteresirani mogu pratiti na Facebook stranicama Best of Brač ili Pokret otoka.

Sajam otočnih proizvoda

Nas je zanimalo i kakav je interes bio među samim izlagačima, a evo što nam je kazala Dijana:
“Interes je bio zadovoljavajući, iako smo se nadali i većem. Možda otočani još uvijek nisu povjerljivi prema nečemu što im se nudi besplatno, pogotovo kad to nešto nude Bračani. Ipak, nadamo se da će se cijela manifestacija pretvoriti u tradiciju koja će svake sljedeće godine rasti.”

Napomenimo da će njihova agencija i službeno početi s radom u luci od 1. maja, a uz bračke proizvode u ponudi će se tijekom cijele godine promovirati i odabrani mali proizvođači s drugih otoka.

Najčitanije