12 C
Kotor

Slušaj online radio

Samo s potvrdom u poslovne centre, butike, od 9. oktobra i u mega i hipermarkete

Sa pressa – foto Vlada CG

Vlada Crne Gore usvojila je ažurarne epidemiološke mjere koje će važiti od 25. septembra do 8. oktobra, saopštio je na današnjoj konferenciji za novinare direktor Instituta za javno zdravlje Igor Galić.

Neke mjere koje važe od sutra su da će na svadbama i proslavama biti dozvoljen boravak do 50 osoba od kojih svi imaju covid potvrde, dozvoljena je muzika uživo u zatvorenom, a od 9. okotobra ulazak u mega i hipermarkete biće dozvoljen samo uz covid potvrde.

Ovo su mjere koje važe od sjutra:

1. Nacionalna digitalna COVID potvrda izdaje se odmah poslije druge doze vakcine i od tog trenutka je validna. (Više ne mora da se čeka 14 dana od komletne vakcinacije)

2. Osim za ulazak u tržne centre i unutrašnjost ugostiteljskih objekata, Nacionalna digitalna COVID potvrda je uslov i za ulazak u:

– poslovne centre;
– poslovne zgrade u okviru kojih posluju više od tri privredna subjekta;
– objekte koji se bave trgovinom neprehrambene robe, a čija površina prelazi više od 1.000 metara kvadratnih.

Vlasnici, korisnici i upravljači ovih objekata dužni su da vrše kontrolu i odrede odgovornu osobu za poštovanje ove mjere.

3. Broj prisutnih lica na svadbama i drugim privatnim proslavama koje se organizuju u ugostiteljskim objektima, uz posjedovanje Nacionalne digitalne COVID potvrde, ograničava se na 50 – i u slučaju da se ceremonija održava na terasi ili u bašti, ili u unutrašnjosti ugostiteljskih objekata.

4. Dozvoljava se izvođenje muzike uživo u unutrašnjosti ugostiteljskih objekata uz obavezu da svi zaposleni, muzičari i gosti posjeduju Nacionalnu digitalnu potvrdu.

Podsjećamo, Nacionalna digitalna COVID potvrda je validna samo ukoliko lice ispunjava jedan od propisanih uslova:

1) Da je lice u cjelosti vakcinisano, nezavisno od toga koliko je dana prošlo od revakcinacije;

2) Da osoba posjeduje negativan PCR test na COVID-19 koji nije stariji od 72 sata ili pozitivan PCR test koji je stariji od 14 i nije stariji od 180 dana;

3) Da osoba posjeduje negativan brzi antigenski test koji nije stariji od 48 sati.

Od 9. oktobra potvrda uslov i za mega i hipermarkete

Ovo je prilika da najavimo da će za 14 dana, dakle od 9. oktobra, Nacionalna digitalna COVID potvrda biti neophodna i za ulazak u objekte koji se bave prodajom i prehrambenih proizvoda, a koji imaju površinu od hiljadu i više metara kvadratnih.

Opada broj pacijenata na bolničkom liječenju

Direktorica KCCG Ljiljana Radulović je saopštila da se u Crnoj Gori trenutno na bolničkom liječenju nalazi 377 COVID pacijenata.

“Najveći broj pacijenata je smješten u Kliničkom centru Crne Gore – njih 113. Ovo je najniži broj hospitalizovanih u najvećoj crnogorskoj bolnici u posljednjih mjesec. Na respiratorima je 13 pacijenata. Njih 11 su nevakcinisani. I ova činjenica odražava opšti presjek koji pokazuje da nevakcinisani pacijenti u oko 90 odsto slučajeva završavaju u bolnicama i imaju teže oblike bolesti”, navela je ona na konferenciji za novinare.

U Baru se liječi 49 pacijenata, Pljevljima 42, Bijelom Polju 26, Beranama 38, Kotoru 37, Nikšiću 21 i Brezoviku 51.

“Na primorju značajno opada broj pacijenata kojima je potrebno bolničko liječenje. U padu je i broj hospitalizovanih i u Podgorici i na sjeveru, pri čemu je u ovim gradovima ta tendencija sporija.
Pridružujem se apelu Instituta za javno zdravlje i još još jednom molim građane da se u vremenu pred nama uzdrže od masovnog okupljanja na javnim mjestima u mjeri u kojoj je to moguće”, zaključila je Radulović.

Pacijentima s blažim oblikom COVID-19 ne preporučuje se antibiotska terapija

Direktor Doma zdravlja Podgorica Danilo Jokić. poručuje da se pacijentima s blažim oblikom COVID-19 ne preporučuje se antibiotska terapija ili profilaksa.

“Ne koristiti antibiotike rutinski! Ovi pacijenti od jula ove godine mogu dobiti potrebne savjete i podršku preko dispečerskog centra DZ Podgorica. Dakle, oni su samo na jedan telefonaki poziv udaljeni od kvalitetne zdravstvene usluge. Takođe, pacijentima sa suspektnim ili potvrđenim umjerenim oblikom COVID-19 ne preporučujemo propisivanje antibiotika osim ako postoji klinička sumnja na bakterijsku infekciju. Kada je po procjeni ljekara potrebno administriranje terapije (jednokratno/dvokratno)za liječenje oboljelog pod nadzorom specijaliste, to će se odvijati u dnevnom covid centru. U ovakvim okolnostima, resursi primarne zdravstvene zaštite se mobilišu kao podrška specijalističkoj zdravstvenoj zaštiti radi optimizacije pružanja zdravstvenih usluga COVID oboljelima i pružanja kvalitetnog i bezbjednog liječenja”, rekao je Jokić.

Najčitanije

Bokeski-Forum_320x250