15 C
Kotor

Slušaj online radio

BiH ponovo na crvenoj listi EU zbog broja zaraženih koronom

Bosna i Hercegovina zastava

Evropska unija ukinula je Bosni i Hercegovina status “bezbjedne države” u vezi sa putovanjem tokom pandemije koronavirusa.

BiH je posljednja zemlja iz regiona koja je skinuta sa liste “bezbjednih zemalja”, koju je izradila Slovenija, predsjedavajuća Savjeta Evropske unije.

“Bezbjedne zemlje” su one koje imaju do 75 zaraženih na 100.000 stanovnika u posljednjih 14 dana, a prema podacima Ministarstva civilnih poslova BiH kapsula za putovanje,od prije sedam dana, Bosna i Hercegovina ima više od 200 zaraženih na 100.000 stanovnika.

Tokom septembra je Crnoj Gori i zemljama u okruženju, zbog porasta broja zaraženih, ukinut ovaj status, a što znači da su državljanima tih zemalja uvedene restrikcije za putovanje u EU.

Bez obzira na restrikcije, države članice EU samostalno uvode pravila za ulazak u svoje zemlje, pa je u mnoge države i dalje moguće putovati uz potvrdu o potpunoj vakcinaciji.

Osim Bosne i Hercegovine, novom ažuriranom listom je status “bezbjedne zemlje” izgubila i Moldavija, dok su na listu dodate Čile, Kuvajt i Ruanda.

Savjet Evropske unije svake dvije sedmice ažurira tu listu.

Izvor:Beta

Najčitanije