17.1 C
Kotor

Slušaj online radio

Saniraće mandraće i pristaništa u Donjoj Lastvi i Krašićima

Donja Lastva – foto S.L.

Preduzeće Morsko Dobro iz Budve će ove godine sa područja opštine Tivat od izdavanja obale i akvatorujuma zakupcima, prihodovati ukupno 700.000 eura, što je 10 odsto ukupnih godišnjih prihoda te firme sa cijelog Crnogorskog primorja za 2019.

Kada se odbiju materijalni i troškovi rada zaposlenih u tom JP, a koji se odnose na Tivat, Morkom Dobru za investiranje na području najmanje bokeljske opštine ostaje iznos od 391.140 eura. Od toga će najviše novca  – ukupno 110.000 eura, biti izdvojeno za  tekuće i komunalno održavanje zakupcima neustupljenih djelova obale u Tivtu, a što će biti uplaćeno tivatskom Komunalnom preduzeću.

Što se investicionih aktivnosti te firme u Tivtu tiče, Morsko Dobro će i ove godine akcenat staviti na ulaganja u dalje uređenje zaštićenog rezervata prirode „Tivatska Solila“. Za to područje koje je od 2013. upisano  i na međunarodnu listu močvarnih područja u okviru RAMSAR konvencije, pored ostaloga, biće završena lani započeta izrada projektne dokumentacije za regulisanje kanala i vodotoka, ukupne vrijednosti 11.250 eura, a izradiće se i revidovati i glavni priojekat za privremeni ovjekat Centra za posjetioce za što će biti izdvojeno 6 hiljada eura. Izrada plana protivpožarne zaštie rezervata Solila ko/štaće 2.500 eura, za nabavku i postavljenje dvije brane u tom rezervatu planirano je 9.000 eura, dok će 13.000 eura koštati radovi na  povezivanju na elektro mrežu Info-centra na Solilima. Za razne druge radove na uređenju i održavanju ovog rezervata  i nadzor nad njima planiran je iznos od 21 hiljadu eura, dok će se za redovni godišnji monitoring stanja životne sredine na Solilima izdvojiti 5 hiljada eura.

Tivat foto S.L.

Za rekosntrukciju objekata obalne infrastrukture od javnog interesa – pristaništa i privezišta u Krašićima i Donjoj Lastvi opredijeljeno je ukupno 90 hiljada eura, a Morsko Dobro planira da ove godine izradi i reviduje i glavni projekta lungo mare pješačke staze na potezu od crkve Svetog Roka u Donjoj Lastvi do Lepetana, za što će izdvojiti 33 hiljade eura.

Izvor:S.L

Najčitanije