20.3 C
Kotor

Slušaj online radio

Saobraćajni haos na aerodromu pokušava riješiti samo Komunalna policija Tivta ?

Čim se zahuktala ljetnja turistička sezona scena na parkingu ispred terminalne zgrade aerodroma Tivat opet je ista kao i svih ranijih godina- u pokušajima da zarade koji euro od putnika što putuju preko najprometnijeg crnogorskog aerodroma, divlji i legalni taksisti i autoprevoznici su prvi kontakt turista da „crnogorskim Monte Karlom“ pretvorili u scenu koja nalikuje motivu iz neke od zaostalih afričkih zemalja.

U to se danas oko 11 sati na poziv taksista sa aerodroma Tivat, uvjerio i vaš reporter – dok legalni tivatski taksisti čekaju u redu uz aerodromsku ogradu sa sjeverne strane terminalne zgrade da neko od njihovo troje kolega koliko ih se istovremeno može parkirati na taksi stajalištu pred zgradom, uzme putnika i ode na vožnju, dotle se nekoliko desetina taksista iz drugih gradova, guralo pred izlazom iz terminala, sa papirima u rukama na kojima su imena putnika koje čekaju da ih voze sa aerodroma. Važeća Odluka o auto-taksi prevozu Opštine Tivat inače, ne dozvoljava da taksisti iz drugih gradova započinju svoje vožnje i putnike uzimaju u Tivtu, a slična riješenja važe i u svijm ostalim primorskim gradovima.

„To se u Budvi striktno primjenjuje, pa kad se neko od naših tamo zatekle da ispred recimo „Splendida“ uzme putnika i vozi ga na aerodrom, obezbjeđenja odmah spušta rampu i zove budvansku inspekciju koja kažnjava našeg kolegu. Ovdje kod nas, to se ne događa i sa tivatskog aerodroma taksira bukvalno ko god hoće.“- komentariše jedan od preko 80 tivatskih taksista koji rade aerodromu.

Njih posebno iritira to što su, zbog nedoličnog ponašanja nekolicine svojih kolega, upravo tivatski taksisti najčešći predmet kontrola i kazni lokalne Komunalne policije, dok ostale nadležne inspekcije, pogotovo državna inspekcija za saobraćaj, gotovo da i ne dolaze na aerodrom Tivat da kontrolišu drumski transfer putnika- veišegodišnju „bolnu tačku“ te svojevrsne turističke recepcije Crnogorskog primorja. Taksisi se žale i na loše uslove za rad jer su prinuđeni da stoje u redu na putu punom rupa što se proteže uz ogradu na kojoj stoji natpis „zabrana zadržavanja“, čekaju na visokim teperaturama, uprašini i izduvnim gasovima iz avionskih motora.

„Komunalna policija se drsko ponaša i kontroliše samo nas a svi zajendo gledamo opštu neregularnost na aerodromu. Ovdje je veliki broj taksista iz drugih gradova koji nam uzimaju putnike, a posebna priča su kombiji i minibusi hercegnovskih firmi „Bokasun“ i „Zona“ koje nelegalno vrše prevoz putnika uz naplatu karti, iako su navodno ograničeni agencijskim ugovorima po kojima mogu voziti samo putnike koji su tu uslugu agencijama platili uz cijenu avionske karte.“- kaže taksista Mijo Gardašević.

Danas smo zatekli jednog od „Bokasun-ovih“ vozača sa kombijem , kako pred izazom sa terminala, drži tablu na kojoj sa jedne strane stoji natpis da se radi o agencijskom, a sa druge, „prevozu za sopstvene potrebe“.

Sve to, svakodnevno „mrtvi-hladni“, ništa ne preduzimajući, posmatraju pripadnici aerodromskog obezbjeđenja i granične policije na aerodromu, a državne inspekcije gotovo da ovdje i ne svraćaju. Poslovodstvo „Aerodorema Crne Gore“ već godinama se potpuno indolentno odnosi prema gorućem problemu drumskog transfera putnika sa i ka aerodromu, a jedini koji nešto pokušavaju uraditi su pripadnici Komunalne policije Opštine Tivat.

„Naš jedna inspketor ne može biti 24 sata na aerodromu i mi sami, bez odlučnije akcije ostalih nadležnih, ne možemo izaći na kraj sa ovim problemom. Ovlašćenje da kontrolišu i uklanjanju vozila na aerodromskom parkingu i saobraćajnicama imaju kako pripadnici tamošnjeg obezbjeđenja, tako i policije , a činjenica je da osim ovih na koje se oni žale, probleme stvaraju i tivatski taksisti koji se služe raznim nedozvoljenim radnjama da bi došli do putnika. Imali smo već nekoliko konotrola sa kolegama iz državnih inspkecija, a imaćemo ih i ubuduće i prema svim prekršiocima propisa ćemo se jednako odnositi.“- kazala je načelnica Komunalne policije Opštine Tivat jadranka Joksimović. Ona je dodala da njihov inspektor često kontroliše i taksiste iz drugih gradova koji dolaze na aerodrom, te da je u nekoliko navrata naplatio kazne onima koji nisu imali vaučer i od agencije ovjeren spisak putnika koje su prevozili.

Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije