12.4 C
Kotor

Slušaj online radio

Spasioci spremni za turističku sezonu

Velika plaža - spasioc
Velika plaža – spasioc

U sklopu priprema za turističku sezonu, Crveni krst Crne Gore je, u skladu sa planom, u prethodnom periodu organizovao četiri obuke za nove spasioce na vodi i 13 ovjera za postojeće spasioce.

Na kursevima je obučeno 95 novih spasilaca, dok je 396 postojećih uspješno prošlo provjere i ovjerilo svoje licence. Na taj način je ukupno 491 spasilac na vodi spreman za ovu turističku sezonu.

“Ove godine je povećan broj izgrađenih i uređenih kupališta na vodi i iznosi 377, pa su i naše procjene da će biti potrebno angažovati oko 500 spasilaca na vodi. Pratićemo potrebe turističke privrede. Ako one pokažu opravdanim organizovanje još jedne ovjere za postojeće spasioce na vodi, mi ćemo to i uraditi“ – istakao je Milovan Ljubojević, koordinator programa Spasilaštvo na vodi u Crvenom krstu Crne Gore.

On je podsjetio da je Crveni krst uzeo aktivno učešće u pripremi za predstojeću sezonu od marta ove godine, kada su organizovane i prve ovjere. Obuke su počele početkom maja. Kako je Crveni krst Crne Gore član Međunarodne federacije za spašavanje na vodi (ILS-e), tako je program obuke usklađen sa evropskim i svjetskim standardima i vode ga instruktori, koji imaju međunarodne sertifikate.

Iskustvo iz rada spasilaca na vodi pokazuje da do akcija spašavanja najčešće dolazi zbog nediscipline kupača, koji ne poštuju znake upozorenja na plažama, kao ni savjeta spasilaca.

Oni koji žele da postanu spasioci na vodi morali su da ispune određene norme na početnom testiranju, kako bi mogli da pohađaju obuku, a to su: ronjenje na dah – 20 metara i više, plivanje na 50 metara za 50 sekundi i plivanje na 300 metara za 6 minuta i 20 sekundi. Kandidat mora da ima najmanje 18 godina, kao i da posjeduje potvrdu o psiho-fizičkoj i zdravstvenoj sposobnosti (ljekarsko uvjerenje). Sedmodnevna obuka se sastoji od 100 časova nastave (praktične, teoretske i prve pomoći).

Aktivnosti na obuci spasilaca na vodi, kao dio programa pripreme za djelovanje u vanrednim situacijama, Crveni krst Crne Gore sprovodi u saradnji sa Ministarstvom održivog razvoja i turizma Vlade Crne Gore i Javnim preduzećem za upravljanje morskim dobrom.

Najčitanije