15.8 C
Kotor

Slušaj online radio

Saopštenje rukovodstva Opštine Tivat povodom rješavanja pitanja đačkog prevoza

Blue Line

Predizborna retorika i populizam koji u saopštenjima forsira tivatska opozicija, sigurno neće riješiti problem prevoza đaka na teritoriji opštine Tivat. Nadležni opštinski Sekretarijat za društvene djelatnosti i Sekretarijat za privredu intenzivno rade na rješavanju ovog pitanja. U budžetu, protiv čijeg donošenja su upravo bile stranke koje sada brinu o đačkom prevozu, jesu rezervisana sredstva u iznosu od 100 hiljada eura, ali su značajno povećanje broja učenika u tivatskim školama, određivanje nastave po smjenama, kao i konstantno variranje cijena naftnih derivata, razlozi zbog čega ovaj problem nije lako rješiti. Opština Tivat će ipak tokom ove sedmice pokušati u dijalogu sa rukovodstvom SMŠ Mladost i OŠ „Drago Milović“ da pronađe pravac za rješavanje ovog kompleksnog problema.

Sredstva koja su predviđena budžetom Opštine Tivat za 2022. godinu za pokrivanje troškova prevoza nalaze se na računu Opštine, a od ukupnog iznosa od 100 hiljada eura, koliko je predviđeno na toj stavci, do sada je potrošeno 20.066 eura.

Ugovor za pružanje usluga javnog prevoza u gradskom i prigradskom prevozu putnika, kao i posebni linijski prevoz đaka potpisan je 06. 02. 2019. godine, od strane tadašnjeg predsjednika opštine Tivat dr Siniše Kusovca, a na osnovu tendera za nabavke javnog prevoza putnika u gradskom i prigradskom linijskom prevozu, kao i posebnog linijskog prevoza đaka od 21.12.2018. godine. Ugovor je sklopljen na period od 5 godina u skladu sa odlukom o gradskom i prigradskom linijskom prevozu putnika, stoga je isti važeći do 06. 02. 2024. godine i na osnovu njega se vrši prevoz putnika od strane Blue Line-a, koji je izabran na navedenom tenderu.

Cjenovnik usluga u linijskom gradskom i prigradskom prevozu utvrđuje prevoznik, shodno članu 40. Zakona o prevozu u drumskom saobraćaju.

Opština Tivat sa ove stavke u budžetu izdvaja i sredstva za obezbjeđivanje prevoza đaka RE populacije. Za ovu namjenu u 2022. godini sprovedena su dva odvojena tendera zbog ograničenja koja su nastupila zbog privremenog finansiranja. Na tenderu za prvi kvartal, izabran je prevoznik „Blue Line“, a po tom osnovu plaćeno je 3.208,93 eura.

Nakon usvajanja budžeta 29. marta, za ostale kvartale raspisan je drugi tender, na kojem je izabrana firma „Globus travel tours“ DOO, a ugovorena vrijednost je 8.910,96 eura.

Moramo istaknuti da su okolnosti u kojima se odvijao kako javni gradski i prigradski prevoz, tako i poseban linijski prevoz đaka tokom 2020, 2021. i prve polovine 2022. godine, bile krajnje otežane posljedicama pandemije COVID-19, kao i do zadnjeg trenutka neizvjesnim odvijanjem nastavnog procesa u školama. U tom periodu Opština Tivat ulagala je velike napore da se proces javnog prevoza odvija neometano, te u cilju iznalaženja rješenja za sva otvorena pitanja vršila aktivnu komunikaciju sa svim zainteresovanim stranama.

Najčitanije