17.6 C
Kotor

Slušaj online radio

Arsić: Zbog političkog hira SDP-a blokirate milionsku investiciju

Vladimir Arsić – foto Boka News

Potpredsjednik Opštine Tivat Vladimir Arsić poručio je da će aktuelni Odbor direktora opštinskog preduzeća „Vodovod i kanalizacija“ (VIK) Tivat sigurno biti smijenjen jer kako je kazao, postoji više razloga za to, a ne samo odbijanje članova tog tijala da prihvate Ugovor o prenosu investitorskih prava između Opštine i VIK-a. Tim ugovorom VIK bi postao formalni nosilac predstojeće višemilionske investicije u V fazu izgradnje lokalne vodovodne i kanalizacione infrastrukture u Tivtu, iako bi i taj kredit njemačkoj KfW banci kao i sve dosadašnje, vraćala Opština Tivat.

“Preduzeće Vodovod i kanalizacija“ zaslužuje bolji i stručniji Odbor direktora od vas i on će biti izabran“- saošptio je pored ostaloga Arsić, u svom današnjem reagovanju na saopštenje za javnost koje je dan ranije objavio Odbor direktora VIK-a.

To tijelo koji čine  Tonino Fantić (SDP), Karolina Vučinović (SDP), Frano Bošković (SDP) Slobodan Bulajić (Arsenal za Tivat) i Rato Brajković (Nova) u saopštenju koje je u utorak  dostavljeno medijima, navelo je da iza želje aktuelne lokalne izvršne vlasti da ih smijeni, zapravo stoji njihovo zakonito ponašanje i briga o dobrobiti preduzeća koje vode. Oni u kazali da neće potpisati Ugovor o prenosu investitorkih prava zbog lošeg prethodnog iskustva kada je VIK postao tužena strana u sporu sa njemačkom firmom “Ludvig Pfeiffer” koja je radila II fazu gradskog kanalizacionog i vodovodnog istema, iako do tužbe nisu doveli propusti VIK-a već koordinacione agencije “Vodacom” i nadzormog organa koji je ona angažovala.

U Odboru direktora VIK-a inače, većinu svojih predstavnika ima sada u Tivtu opoziuciona SDP koja je u septembru prošle godine bez obrazloženja, povukla podršku koju je do tada u SO Tivat SDP davala manjinskoj vlasti koalicije građanskih listi Narod Pobjeđuje, Bokeški Forum i “Goran Božović-časno i odgovorno za bolji Tivat”. Članovi aktuelnog Odbora direktora optužili su Arsića da on navodno, ne govori istinu kada kaže da je ovakav postupa tog tijela doveo u pitanje 11 miliona eura vrijednu investiciju, i poručili mu da se upravo on kao resorni potpredsjednik Optine zadušen za investicije, treba sa ovim baviti, a ne to opštinsko preduzeće, te da slične poslove u Herceg Novom i Ulcinju vode tamošnje Opštine, a lokalni VIK-ovi „samo tehnički prate relaizaciju“ investicije.

Regujući na opširno javno obraćanje Odbora direktra VIK-a Tivta, Arsić je juče saopštio da je evidentno „da kad se neko naveliko i naširoko pravda za svoje postupke, stvara puno mjesta za sumnju u njega.“

„Ono što je najvažnije u ovom trenutku, jeste da građani i lokalna uprava znaju da su odluke menadžmenta „Vodovoda i kanalizacije“, donijete na posljednjoj sjednici društva, pogrešne Štaviše, one mogu biti i vrlo pogubne. To smo vam jasno saopštavali na zajedničkim sastancima više puta. Nismo dozvolili da zbog takvih grešaka, sjutra ispaštaju građani, isto kao što zbog grešaka prethodnih upravljačkih struktura ispaštamo sada svi. Predložili smo kompromisno rješenje. Vi ste predloge odbili. Potrebno je da budete iskreni do kraja; ne prema nama, nego prema građanima Tivta. Priznajte, bili ste spremni da glasate za naše ispravne predloge, ali vas je politika partije iz koje dolazite, sputala. Za naš predlog glasao je vaš kolega koji najbolje razumije postojeću situaciju. To je bilo dovoljno da shvati koliku ste grešku napravili i kakve će negativne posljedice proisteći iz nje.“- poručio je potoredsjednik tivatske Opštine članovima Odbora direktora VIK-a.

Arsić je dodao da je upravo zbog takvog postupka trojice članova tog tijela iz opozicione SDP koji iz političkih razloga blokiraju početak nove velike investicije u gradsku vodovodnu i kanalizacionu infrastrukturu, pokrenut proces razriješenja svih članova aktuelnog Odbora direktora VIK-a.

„Treba podsjetiti da razloga za razrješenje ima još i da svi imaju zakonsko utemeljenje. Lokalna uprava, kao savjestan poslodavac, neće dozvoliti da politika i političke prilike kroje sudbinu ovog privrednog društva, kao što je to bilo do sada. Struka i obrazovanje će se pitati, svidjelo se to nekima od vas ili ne.“- naglasio je Arsić poručujući na kraju da će Odbor direktora VIK.a sigurno biti smijenjen i imenovan novi, „bolji i stručniji, jer to ovo preduzeće zaslužuje“.

Izvor:S.L.

Najčitanije