11.3 C
Kotor

Slušaj online radio

Saradnja između kotorskog sudstva i tužilaštva sa novinarima na visokoj razini

Pavićević i Čelanović

U organizaciji CEDEM-a (Centra za demokratiju i ljudska prava) i Ambasade SAD-a, danas je u Kotoru održan sastanak na temu poboljšanja komunikacije i saradnje između službi za odnose sa javnošću sudstva, tužilaštva i predstavnika medija.

PR Osnovnog suda u Kotoru Špiro Pavićević i PR Osnovnog državnog tužilaštva Tijana Čelanović, predstavili su novinarima postojeću praksu i instrumente komunikacije sa medijima.

“Kada smo otpočeli pisanje ovog projekta, „Unapređivanje praksi lokalnih medija u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala“, uvidjeli smo nedostatak saradnje potencijalnog povjerenja koje vlada između predstavnika medija i sistema pravosuđa. Ovakvi sastanci su veoma važni kako bi poboljšali saradnju novinara, sudstva i tužilaštva“ – kazao je u ime organizatora skupa Marko Pejović iz CEDEM-a.

PR Osnovnog suda u Kotoru Špiro Pavićević je istakao dobru saradnju sa medijima, koja traje već nekoliko godina.

„Nikada nisam imao neku lošu situaciju. Ono što je karakteristično za postupanje sudova i tužioca je da moramo da saopštimo pravu informaciju u pravom trenutku. Komunikacija sa medijima obavljamo neposredno, vajberom, telefonom ili putem maila. Novinari moraju da razumiju da mi želimo da kažemo, da nam je to obaveza, ali da u datom trenutku ne možemo momentalno sve da kažemo. Potrebno je da izvršimo uvid u spisak predmeta da bismo dali pravi informaciju. Osim toga, ponekad je potrebno da se konsultujemo i sa kolegom sudijom, odnosno tužiocem, koji radi taj predmet. Onda zajedno vidimo šta se može saopštiti za javnost. Takođe mi baratamo terminom osnovana sumnja. To znači da osoba nje izvršila ili napravila neko krivično djelo, već da postoji osnovana sumnja. Stoga pritvor predstavlja procjenu mjera, a ne zatvor ili kaznu” – kazao je između ostalog Pavićević.

PR Osnovnog državnog tužilaštva Tijana Čelanović pojasnila je proces iznošenja podataka u javnost, te istakla da danas u tužilaštvu radi osam tužioca, što u znatnoj mjeri olakšava i ubrzava proces rada.

“Nama se postavljaju pitanja najčešće kada taj predmet fizički još uvijek nije došao do nas. Vi dobijete informaciju iz policije. Mi imamo šest sati da utvrdimo da li je lice počinilo neko krivično djelo, da li imamo dokaze… Zatim imamo 24 sata, ako odlučimo da ima osnova, da ga lišimo slobode. U tih 24 sata ako vi postavite pitanje da li je to lice zadržano, ja nemam prostora da vam to kažem dok dežurni tužilac ne sasluša lice i ne donese riješenje o zadržavanju. Od tog momenta, ima još 72 sata koji trebaju da prođu da bi predmet došao kod sudije za istragu. Tek kada predmet dođe kod sudije za istragu, možemo ga smatrati formiranim predmetom…” – objasnila je Čelanović.

Novinari su izrazili zadovoljstvo saradnjom sa PR Osnovnog suda u Kotoru Špirom Pavićevićemi, koji je samoinicijativno u više slučajeva kontaktirao novinare te im dostavio informacije za koje je smatrao da su značajne za javnost, kao i PR Osnovnog državnog tužilaštva Tijanom Čelanović.

Na sastanku je obostrano sugerisano na koji način sudstvo i tužilaštvo može dodatno unaprediti saradnju sa medijima, češćim ažuriranjem portala sa novim informacijama o predmetima, a koje novinari mogu da koriste kao zvanične informacije, a otvorena su i pitanja da li tužilaštvo po službenoj dužnosti nalazi u medijima osnove za pokretanje postupaka, postoji li zakonski rok u okviru kojeg treba da se sprovede faza izviđanja, ukazano je i na potrebu poštovanja prezumpcije nevinosti optuženih u izvještavanju, kao i poštovanje adekvatne terminologije u izvještavanju iz domena rada tužilaštva i sudova.

Najčitanije