23.2 C
Kotor

Slušaj online radio

Sarajevo: Svečano ukrašena Baščaršija povodom ramazana

Sarajevo – Foto: Elman Omić /AA

U čast dolaska mubarek mjeseca ramazana svečano su ukrašeni dijelovi sarajevske Baščaršije, najuže starogradske jezgre, prenosi Anadolu.

Prigodne dekoracije postavljene na Baščaršijskom trgu, ispred Baščaršijske džamije, te u ulici Sarači.

Ramazan je mjesec posta, odricanja i darežljivosti u kojem vjernici poste od ranog jutra, zore, do zalaska sunca.

Prema Takvimu Rijaseta Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini, zalaskom sunca u nedjelju nastupio mjesec ramazan i večeras se klanja prva teravija, posebna molitva tokom ramazana, dok je prvi dan posta počeo u ponedjeljak, 11. marta.

Nakon mjeseca posta muslimani dočekuju Ramazanski bajram, jedan od dva najveća muslimanska praznika, a bajram-namaz je u srijedu, 10. aprila.

Rijaset Islamske zajednice će tokom ovog mjeseca organizirati brojne vjerske aktivnosti, te jedinstvene programe povodom obilježavanja značajnijih datuma, odnosno mubarek noć Lejletul-bedra, Fethu-Mekke i Lejletul-kadra.

Prema islamskom učenju, u ovom odabranom mjesecu nalazi se noć Lejletu-l-kadr u kojoj je ljudima počelo spuštanje Božije objave Kur’ana i noć Bedra, historijskog događaja koji je snažno usmjerio povijest islama.

Ramazan je najvažniji mjesec za muslimane širom svijeta, pa i za one koji vjekovima žive u Bosni i Hercegovini i čuvaju ramazansku tradiciju.

Najčitanije