17.6 C
Kotor

Slušaj online radio

Zbog potražnje – Kineska brodogradilišta pripremaju veliku flotu brodova za prevoz automobila

Brod za prevoz automobila – foto AFP

Kineskim proizvođačima automobila očajnički su potrebni novi brodovi kako bi zadovoljili sve veću potražnju, pa se najavljuje pomorska kineska invazija na Europu. U tamošnjim brodogradilištima se priprema velika flota brodova za prijevoz automobila, piše Revija HAK.

U januaru je zaplovio prvi BYD-ov brod za prijevoz automobila, a u sljedeće dvije godine planira kineski proizvođač automobila dodati dodatnih još sedam takvih plovila. Prvi teretni brod izgrađen za BYD može nositi do 7000 vozila. Dovršen je u brodogradilištu CIMC Raffles, dok je novogradnja sljedeća dva teretna broda nedavno započela u Guangzhou. Izrađuje ih CSSC Offshore & Marine Engineering i svaki će imati kapacitet za prijevoz 7000 vozila.

Kina je prošle godine postala najveći svjetski izvoznik automobila, preuzevši krunu od Japana. BYD vjeruje da može smanjiti troškove prijevoza vlastitim plovilima umjesto plaćanja pretjeranih naknada za iznajmljivanje brodova, izvještava Nikkei Asia.

Nije samo BYD taj koji želi osigurati veći kapacitet dostave. SAIC planira osigurati 14 brodova za prevoz automobila, a neki od njih će imati kapacitet za prijevoz 9000 vozila. Kineski brodovlasnici u novembru su naručili 37 brodova s ukupnim kapacitetom od 290.000 vozila.

Najčitanije