12 C
Kotor

Slušaj online radio

Sastanak čelnika Herceg Novog i Foče: Inicirano bratimljenje gradova

Sa sastanka

Predsjednici opština Herceg Novi i Foča, Stevan Katić i Milan Vukadinović sastali su se danas kako bi razgovarali o povezivanju i saradnji dva grada. Iz Opštine Foča upućena je inicijativa za bratimljenje, sa kojom su se saglasili predstavnici hercegnovske lokalne uprave.

Kako je istaknuto na sastanku, dva grada već godinama sarađuju i postoji obostrana zainteresovanost da taj odnos bude ozvaničen bratimljenjem. Dogovoreno je da će u narednom periodu biti nastavljena komunikacija kako bi bili ostvareni svi formalni preduslovi za potpisivanje sporazuma.

Osim činjenice da su Herceg Novi i Foča gradovi hercega Stefana, ove dvije opštine povezuje bliskost među ljudima, koja se ogleda u činjenici da je Novi godinama omiljena destinacija za turiste iz Foče i da postoje brojne veze među porodicama.

Takođe, oba grada su usmjerena da se razvijaju kao outdoor i festivalske destinacije, te je dogovorena razmjena dobrih praksi kada je u pitanju turizam, organizacija manifestacija i upravljanje parkom prirode.

Prepoznata je i mogućnost za saradnju u oblasti zdravstvenog turizma i zapošljavanja, s obzirom na činjenicu da Herceg Novi ima Institut Igalo, a Foča Medicinski fakultet.

Čelnici dvije opštine razgovarali su i o potrebi uređenja putne infrastrukture na pravcima koji povezuju Crnu Goru i Bosnu i Hercegovinu, kao jednom od najvažnijih razvojnih pitanja. Saglasili su se da je ovo tema od obostranog interesa, čije rješavanje na državnom nivou treba inicirati zajedničkim snagama.

Sastanku u Kabinetu predsjednika Opštine Herceg Novi prisustvovali su i predsjednik Skupštine opštine Herceg Novi Ivan Otović, potpredsjednik Mirko Mustur, savjetnik predsjednika Nenad Vitomirović, a u ime Opštine Foča zamjenica načelnika i načelnica za privredu i društvene djelatnosti, Vesna Rašević i Olivera Elez.

Najčitanije