21.9 C
Kotor

Slušaj online radio

Schmidt: Odluke parlamenta RS krše Daytonski sporazum i ugrožavaju mir u BiH

Sarajevo – foto vizitsarajevo

Visoki predstavnik za BiH Christian Schmidt u ponedjeljak je oštro osudio odluku parlamenta Republike Srpske da podupre planove za izdvajanje tog entiteta iz državnog ustavnopravnog poretka te je upozorio kako svi u BiH imaju obvezu pridržavati se odredbi Daytonskog sporazuma koje su ovime prekršene.

– Oštro osuđujem akte koje je Narodna skupština Republike Srpske usvojila 10. prosinca. Usvojeni zaključci obavezuju vlasti RS na poduzimanje konkretnih zakonodavnih i drugih aktivnosti koje bi predstavljale kršenje Općeg okvirnog sporazuma za mir, stoji u Schmidtovoj izjavi dostavljenoj medijima.

Izjava je uslijedila nakon što je parlament RS glasovima vladajuće većine, okupljene oko Milorada Dodika, izglasao zaključke kojima je povukao suglasnost tog entiteta na državne zakone o obrani i sigurnosti, poreznoj politici te o Visokom sudskom i tužiteljskom vijeću.

Tada su također usvojene odluke po kojima bi vlada RS trebala u razdoblju od šest mjeseci pripremiti prijedloge zakona kojima bi se sve ove ovlasti prenijele na razinu entiteta.

Schmidt je ocijenio kako sve to predstavlja radikalne političke aktivnosti, a uz retoriku koja im je prethodila predstavljaju izravnu prijetnja stabilnosti u Bosni i Hercegovini.

– Pozivam na puno poštivanje Općeg okvirnog sporazuma za mir. Sve strane moraju djelovati unutar ovog okvira kako bi se u duhu kompromisa donosile zakonite odluke, poručio je njemački diplomat dodajući kako je osobno tome spreman doprinijeti na odlučan i odgovoran način.

Schmidtu su na raspolaganje široke ovlasti dane visokim predstavnicima još 1997. godine, koje uključuju mogućnost nametanja odluka i zakona te smjenu izabranih dužnosnika u BiH za koje procijeni da predstavljaju prijetnju provedbi Daytonskog sporazuma.

Od stupanja na dužnost u kolovozu Schmidt je opetovano isticao kako su te ovlasti za sada u ladici, no da će u slučaju potrebe znati kako ih koristiti.

Izvor:Hina

Najčitanije