20.6 C
Kotor

Slušaj online radio

SD Tivat: Odlukom o imenovanju direktora Komunalnog preduzeća Komnenović obmanuo javnost

Tivat – foto Boka News

Već duže vrijeme pokušavamo ukazati na činjenicu da opozicija nije doprinijela blokadi rada lokalnog parlamenta kako se već duže vrijeme spinuje putem “nezavisnog” medija i šire, ističu iz Opštionskog odbora Socijaldemokrata Tivta, dodajući da je potvrda za ove navode nedavno donijeta Odluka predsjednika opštine, kojom imenuje penzionisano vojno lice za direktora DOO “Komunalno” Tivat.

“Pozivajući se na član 59 Zakona o lokalnoj samoupravi u kojem se kaže da  predsjednik opštine privremeno donosi akte iz nadležnosti skupštine ako skupština nije u mogućnosti da se sastane ili je iz drugih razloga onemogućen njen rad, a njihovim nedonošenjem bi se ugrozio život građana ili imovina veće vrijednosti. Predsjednik je dužan da akt iz stava 1 ovog člana podnese na potvrdu skupštini na prvoj narednoj sjednici. Ako skupština ne potvrdi akt iz stava 1 ovog člana ili ga predsjednik ne podnese na potvrdu, taj akt prestaje da važi u roku od tri mjeseca od dana donošenja“. Dakle, dragi sugrađani prema tumačenju Predsjednika opštine svo ovo vrijeme od kad je uskraćena podrška, on je mogao da donosi sve odluke koje su u nadležnosti Skupštine, i da sačeka prvu narednu sjednicu da se iste potvrde. To dalje znači da nas je Predsjednik obmanuo, i sve ono za šta je prozivao opoziciju kao kočničare za donošenje odluka koje su od izuzetnog značaja je, zapravo, mogao on sam da donese bez ikakve smetnje, počevši od budžeta”, ističe se u saopštenju.

Ističu da je predsjednik Opštine Tivat iskoristio ovo pravo kao što je to sada uradio imali bi sve one beneficije o kojima vladajuće stranke evo već pola godine patetišu i okrivljuju opoziciju za isto, i to: 100.000 eura za prevoz đaka, 352.000 eura za programske aktivnosti Centra za kulturu i Muzej, saniranje krovne konstrukcije i nabavku koševa Sportskoj dvorani, poboljšanje poslovnog ambijenta i podršku ženskog preduzetništva, te pola miliona za II fazu šetališta Belane.

“Dužni smo da podsjetimo i FK “Arsenal”, na njihovo portparolsko saopštenje. Gospodo iz FK “Arsenal”, da je Predsjednik iskoristio član 59 Zakona, sportski klubovi ne bi morali čekati izbore u maju da bi dobili planirana sredstva, čime ste se i vi poigrali sa građanima Tivta, te takođe optužili opoziciju za blokadu rada lokalnog parlamenta”, kažu u tivatskom SD-u.

Podsjećaju i na izjavu predsjednika kojom konstatuje da će se opština neusvajanjem budžeta naći u situaciji da ne može platiti novu fazu MR2 puta, te će sezona biti dočekana sa raskopanim ulicama u tom dijelu grada.

“U konačnom, vrlo važno je i da se podsjetimo na tendeciozno smišljenu manipulaciju od strane prvog saradnika Predsjednika, da će sva preduzeća prestati sa radom i radnici izgubiti posao ukoliko se njihovi akti ne usaglase sa Zakonom o privrednim društvima, takođe okrivljujući opoziciju za propust za koji su Socijaldemokrate Tivta svojim saopštenjem vrlo decidno obrazložile i ukazale na činjenicu da je jedina odgovornost onih koji su bili dužni paziti na zakonske rokove u pogledu usaglašavanja. E pa dragi sugrađani, sada treba da znate da niti su preduzeća ugašena niti su radnici ostali bez posla. Rukovodeća garnitura i nadležni koji vrše nadzor nad preduzećima mogu mirno spavati ,jer je član koji se odnosio na usaglašavanje brisan izmjenama Zakona, te ih niko neće ugasiti po službenoj dužnosti, eventualno mogu snositi novčanu kaznu zbog propusta u radu. Za sve gore pobrojano, a ima toga još, Predsjednik i njegovi saradnici su izjavili da se zna ko će snositi odgovornost ako se ne usvoji budžet”, navode iz OO SD.

Ističu da na osnovu navedenog predsjednik opštine je vrlo jasno pokazao da se svo ovo vrijeme mogao rukovoditi članom 59 Zakona, te da je sada isključivo njegova odgovornost za nedonošenje važnog akta kakva je Odluka o usvajanju budžeta.

SD Tivat

“Izgleda da je ipak bilo važnije donijeti Odluku o imenovanju direktora Komunalnog, cijeneći da bi se njenim nedonošenjem, ugrozio život i imovina veće vrijednosti. Vjerujemo da je prilikom njenog donošenja jedino mislio na ugroženost gospodina Stanišića i njemu ideološki bliskih ljudi koji su u međuvremenu zaposleni u tom preduzeću. Iz tog razloga, pozivamo Predsjednika da iskoristi ovlašćenje koje mu omogućava član na koji se pozvao i donese svih 76 Odluka koje se nijesu mogle donijeti bez Skupštine, ili makar da iskoristi javno,video obraćanje iz Skupštinske sale njegove savjetnice samoprozvane šefice kabineta, i obrazloži građanima zbog čega će patiti ako se ove odluke ne usvoje”, naglašeno je u saopštenju.

Sigurni su, dodaju, da život građana ne bi bio ugrožen ni imovina veće vrijednosti, niti bi narod posebno patio, da ste iskoristili zakoniti pravni osnov o lokalnoj samoupravi i imenovali penzionera Stanišića za v.d. direktora na period od šest mjeseci, umjesto što ste sebi dali pravo da tumačenjem ovog člana kako Vama odgovara u ovom
trenutku, zloupotrijebite svoj položaj i iskoristite mogućnost promjene u Centralnom registru privrednih subjekata bez pravnog osnova, o čemu ćemo se posebno baviti narednih dana.

Pozivaju sve portparole vladajuće garniture i građane koji su iskazali zabrinutost za neusvajanje budžeta i blokadu grada, da upute javni apel Predsjedniku da donese Odluku o usvajanju budžeta, jer Skupština kao zakonodavni organ ne mora ni postojati sudeći po tumačenju člana 59 Zakona o lokalnoj samoupravi od strane Predsjednika opštine, jer poluge vlasti su samo u njegovim rukama.

“No razumijemo, Predsjednik nije pravnik pa čita kako je napisano, jer da je malo porazmislio ugrožavanje života ili imovine veće vrijednosti bi bila ugroženost koju su građani pretprjeli usled elementarne nepogode 28.08.2021. godine, kada ste apsoslutno mogli na osnovu ovog člana donijeti Odluku o pomoći svim ugroženima koji su pretrpjeli štetu na svojoj imovini, ali ste i tada tendenziozno okrivili opoziciju za isto. Odluke ovakve vrste se donose na osnovu ovog člana gospodine Komnenoviću, a imenovanja uvođenjem v.d.stanja na osnovu Zakona o lokalnoj samoupravi, a ne nikako zloupotrebom svojih ovlašćenja i nečijim nesavjesnim radom u Centralnom registru privrednih subjekata”, zaključuje se u saopštenju SD Tivat.

Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije