17.1 C
Kotor

Slušaj online radio

Brodovi i barke Damira Montića plove širom svijeta

Piše: Miro Marušić

Brodovi i barke, mala remek-djela koja izrađuje Damir Montić, danas „plove“ širom svijeta i nalaze se u privatnim zbirkama na Novom Zelandu, u Rusiji, Velikoj Britaniji, Sloveniji, Hrvatskoj, Srbiji, Njemačkoj…

Brodomaketar i brodomodelar Damir Montić iz Tivta, nastavio je porodičnu tradiciju izrade maketa, jedrenjaka, trabakula, leuta, gajeta, galija, bracera, pasara, uglavnom sve naših tradicionalnih brodova i barki koje su vjekovima bile zastupljene duž Jadrana. U posljednje vrijeme uspješno pravi  podmornice koje su nekada bile u sastavu JRM-a i Austro-Ugarske, kao i makete savremenijih brodova.

Montić je, u današnje vrijeme, promoter pomorske baštine, kako Boke Kotorske tako i cijele Crne Gore. Impresivni su to radovi koji pričaju autentičnu priču o istoriji plovidbe našim morem, o našem pomorskom kraju, ali su ujedno i poveznica i s drugim pomorskim tradicijama Jadrana i Mediterana.

Damir Montić – brodomaketar – trabakula -foto Boka News

„Što se tiče nacrta brodova, uglavnom ih otkupim preko foruma brodomaketara, a ponekad se desi i da od kolega dobijem nacrte besplatno ili za simboličnu cijenu, jer su i oni zaljubljenici u svoj hobi kao i ja. Obično radim makete brodova do jednog metra, drvene barke do 40 centimetara, a autentičnost maketa je 90%. U zavisnosti od razmjera izrađujem i detalje“ – kaže za naš portal Montić.

Materijal uglavnom nabavlja iz Srbije i Hrvatske, kao i od pojedinih stolara iz Crne Gore.

„Često i sam skupljam drvo, sušim, sječem na mjeru i pripremam za ugradnju. To je isto kao i za veliku barku jer bez dobre pripreme, nema dobre makete. Za barku pasaru, našu tradicionalnu barku dužine 50 centimetara potrebno mi je oko dva mjeseca intezivnog rada. Radi se kao i prava pasara, samo što je ovo maketa. Dakle, pravim rebra, madijere, kobilicu… Godišnje napravim pet-šest maketa u zavisnosti od toga koliko su zahtjevne. Svakodnevno radim oko pet do šest sati. Nekada makete moram da završim u određenom roku jer je naručilac planirao da ih pokloni, pa intezivno radim i preko osam sati. U gradnji i pripremi mnogo mi pomaže moja djevojka Kristina što mi olakšava posao. Za sada je to šmirglanje i izrada nekih detalja. Važno je da i ona uživa u ovom stvaralačkom poduhvatu…“ – ističe zadovoljno Montić.

Zanimljivo je da naš sagovornik ne čuva ljubomorno svoje znanje i iskustvo već obučava mlade zainteresovane za ovaj hobi. Tako je tri dana držao radionicu izrade modela i maketa brodova, mladim jedriličarima „Lahora“ iz Kotora, a vrlo često zainteresovana djeca dođu u njegovu radionicu kako bi savladala prve korke u ovome interesantnom hobiju.

Damir Montić – brodomaketar -foto Boka News

„Što se tiče samostalne izložbe mojih maketa nije se još dogodila, mada sam imao više ponuda iz Tivta i Hrvatske. Za sada nisam imao vremena da napravim kolekciju brodova koju bih želio da izložim i pokažem široj javnosti, ali radim na tome. Nadam se da će to biti u nekoj skorijoj budućnosti. Želja mi je da izložim nekih 10-15 tradicionalnih brodova našeg Jadrana…“- kaže Montić.

Inače, Damir Montić je zaposlen u Porto Montenegru od koga ima podršku za brodomaketarstvo. Neke njegove makete podmornica našle su se i u muzeju „Zbirke pomorskog nasljeđa“ u Portu.

„Zahvaljujući Porto Montenegru ostvario sam saradnju sa podmorničkim savezima Srbije i Slovenije. Uglavnom radim podmornice klase „Una“ kao makete-suvenir, kako za poklon prilikom susreta podmorničara, tako i za muzej podmornica u Sloveniji“ – ističe Montić.

Podsjetimo, za Prvi međunarodni karneval održan u Tivtu 2018. godine, Damir je sa svojim ocem Oskarom napravio brod-maketu, rimsku galiju dužine 8 metara, širine 2,5 metra i visine 4 metra.

„To je tip broda Liburna, odnosno njegova reprika, sa kojim je plovila kraljica Teuta kada je osvajala ove prostore. Maketu smo radili oko dva mjeseca i rađena je kao pravi brod. Bila je izložena na Pinama u Tivtu, mjesec dana nakon karnevala i izazvala je veliko interesovanje kod djece, građana i turista. Nažalost, nakon mjesec dana inspekcija je naložila da se maketa-brod ukloni sa Pina. Brod je danas ostavljen na jednoj livadi u Tivtu i nije baš u najboljem stanju. To je šteta jer je mogao, nakon manjih intervencija, poslužiti kao interesantni eksponat za edukaciju i zabavu djece“ – poručuje Montić.

Prvi Međunarodni karneval u Tivtu 2018. – Brod – maketa koju su uradili Montići – foto Boka News

Damirov otac Oskar Montić, preko 50 godina je radio makete i modele brodova, a ljubav prema ovom zanimljivom poslu, nenametljivo je prenio i na sina. Damir se veoma rano počeo baviti brodomaketarstvom, a sa 12 godina je napravio prvi model broda.

U radionici smo zatekli skoro završen model čuvenog Titivog broda „Galeb“ koji je Damir uradio po narudžbi. Inače, brod „Galeb“ grad Rijeka trenutno restaurira i priprema ga da postane muzej.

Damir Montić – brodomaketar -foto Boka News

„Ostalo je još dva dana rada na ovoj maketi, u pitanju je finiširanje i farbanje detalja. Radio sam ga ubrzano nekih dva mjeseca jer se radi o poklonu i mora na određeni datum biti uručen. Maketa je dugačka 1,1 metara, široka 22 centimetra i visoka nekih 30 centimetara, dakle, razmjera je skoro 1:80. Svakodnevno sam radio 4-5 sati na ovom brodu. Nacrt sam dobio od kolege iz Hrvatske za neku simboličnu cijenu“- priča nam Montić.

Sljedeća maketa koju Damir planira da radi, čiju osnovu je već postavio, je pasara ojedrena latinskim jedrom.

„Interesovanje za moje makete je veliko, ali zbog procesa rada koji iziskuje vrijeme, trud i uglavnom predstavlja ručni rad koji je dosta zahtjevan, ne mogu prihvatiti sve ponude“ – poručuje Montić.

Kotor - CattaroSail - foto Boka News
Maketarska radionica Montić – Foto Boka News

Damirovo brodomaketarstvo je na granici preduzetništva i umjetnosti. Ta mala remek-djela ne podsjećaju samo na prošlost, u njih je utkao novi život, a nama pružio jedan novi doživljaj prošlih vremena.

„Očuvanje pomorske baštine i tradicije je od neprocjenjivog značaja, ponajviše zato što je pomorska tradicija veoma važna u našoj istoriji i kolektivnoj svijesti, jer su naši preci živjeli sa morem i od mora i to nam je zapisano u gentskom kodu“, poručio je za kraj razgovora Damir Montić.

/M.Marušić/

*Fond za podsticanje pluralizma i raznovrsnosti medija 

Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije