8.9 C
Kotor

Slušaj online radio

SDP poziva vlast u Tivtu da se javno izjasni povodom zakazane projekcije filma Borisa Malagurskog

Ćazim Lisičić – SDP

Socijaldemokratska partija poziva Tivatsku Akciju, Arsenal za Tivat, Bokeški Forum, Gorana Božovića i dvije građanske liste koje vrše lokalnu vlast u Tivtu da se javno izjasne povodom zakazane projekcije filma Borisa Malagurskog.

“Viševjekovno je trajanje sinonimiziranja Boke sa kulturom i, iznad svega, progresivnošću u razmišljanju i življenju. To znaju svi Bokelji ali i oni koji su u Boku došli i prihvatili bokeški način života. Nažalost vjetar retrogradnih politika nije zaobišao ni Boku pa ni Tivat. Takve politike oduvijek su negdje imale svoje oduške i svoje huškače ali im do sada nije pripadalo mjesto u zvaničnim opštinskim institucijama. Centar za kulturu Tivta, nekadašnja perjanica moderne pozorišne projekcije, poznata po sopstvenim produkcijama koje su okupljale vrh umjetničke misli u Crnoj Gori danas je širom otvorio vrata politici ratohuškanja i relativizacije zločina, otjelotvorenju u djelu samoproklamovanog režisera Borisa Malagurskog u javnosti poznatog kao aktivnog podržavaoca politike velikosrpske hegemonije”, kazao je Ćazim Lisičić, član GO SDP-a.

Zato Socijaldemokratska partija poziva lokalnu vlast u Tivtu da se javno izjasne povodom zakazane projekcije filma Borisa Malagurskog i zauzmu jasan stav da li su materijali ovog tipa prigodni prikazivanju u tivatskom Centru za kulturu, lokalnog preduzeća čije funkcionisanje finansiraju svi građani Tivta.

“Da li je njihova poruka da Tivat nema sredstava za Tivatsko kulturno ljeto i Purgatorije ali zato ima za Malagurskog i slične njemu? Da li su to promjene za koje su se oni borili ili je ova projekcija podmetnuta od strane nekog skrivenog radikalnog centra u ili iza vladajuće koalicije”, ističe Lisičić.

Prema njegovim riječima, najava ove projekcije ogolila je pitanje – gdje su sada oni ljudi kojima je jedinstvo bilo jedno od temeljnih načela.

“Pitamo se gdje su, jer su do juče bili grlati. Ne želimo da vjerujemo da je njihovu hrabrost zamijenila slijepa poslušnost ili zaslijepljenost vlašću. Mi u SDP-u uvjereni smo da navodnom umjetničkom opusu Malagurakog, koji je počeo spinovanjem presude navijačima Partizana koji su ubili mladog Francuza Bricea Tatona, kroz filter tobožnjeg antizapadnog buntovništva, a svoj procvat doživio relativizovanjem genocida u Srebrenici, nije mjesto ni u jednoj instituciji kulture a ponajmanje onoj koju finansiraju solidarno svi građani multietničkog Tivta”, zaključio je Lisičić.

Najčitanije