12.9 C
Kotor

Slušaj online radio

Sea Orbiter istraživačko plovilo budućnosti

Izvor The Verge

Međunarodna okenaska stanica, Sea Orbiter, je istraživačko plovilo iz budućnosti koje je u procesu izgradnje. Oličenje je inovacije i istraživanja okeana i svemira. Biće to jedini brod na svetu koji omogućava istraživanje 24/7 u dugoročnim misijama otvorenog mora i dubina. Inspirisan prirodom, dizajniran je na osnovu principa biomimikrije, odnosno imitacije modela, sistema i elemenata prirode.

Plutajući sporim tempom omogućiće svojoj posadi da živi u simbiozi sa stanovnicima podmorja. Moći će da ugosti 18 do 22 članova posade koji posmatraju, slušaju i proučavaju morske ekosisteme u naučnim misijama koje traju preko 6 meseci. Zahvaljujući svojim mogućnostima tihog, neprekidnog, kontinuiranog posmatranja i analize fizičkohemijskih parametara, Sea Orbiter će omogućiti direktan uvid u ekosistem otvorenog okeana kroz prikupljanje velikog broja fizičkih i ekoloških podataka. Ovo futurističko plovilo pruža mogućnosti za izvođenje eksperimenata u složenom i ograničenom okruženju sa otvorom za izlaz u podmorje za uređaje za istraživanje okeana do 6000 metara dubine. Zbog sličnosti sa životnim uslovima u svemiru, SeaOrbiter je svojevrstan svemirski simulator. On je takođe multimedijalna komunikaciona platforma koja proizvodi stalan protok obrazovnih programa i informacija za javnost. Sa svojom integrisanom jedinicom za multimedijalnu produkciju i komunikacijskim mogućnostima, biće u mogućnosti da deli avanture i otkrića, direktno sa javnošću, u realnom vremenu. Baštineći nasleđe koje su nam ostavili Žil Vern, Žak Pikar i Žak-Iv Kusto, originalnu ideju i dizajn SeaOrbitera kreirao je svjetski poznati francuski arhitekta Žak Ružeri (Jackues Rougerie). Razvoju projekta puno doprinosi Bill Todd, komandant NASA projekta NEMO (NASA Extreme Environment Mission Operations). NEEMO je analogna misija koja šalje grupe astronauta, inženjera i naučnika da žive u podvodnoj laboratoriji Aquarius, jedinoj podvodnoj istraživačkoj stanici na svetu, u pripremi za buduća istraživanja svemira.

Žak Ružeri je vizionarski arhitekta, međunarodnog ugleda, član je francuske Akademije lepih umetnosti i Francuskog Instituta. Zasnovao je svoja istraživanja i dostignuća na bioarhitekturi inspirisanoj biomimetikom. Radovi Leonarda da Vinčija su oblikovali njegove arhitektonske snove i strasti. Njegovi projekti su kultni, inovativni objekti širom sveta: muzeji, centri na moru, aerodromi, kulturni centri, univerziteti, akvarijumi. Vođen strašću prema moru, svemiru i novim tehnologijama, najveća strast mu je izgradnja podvodnih naseobina i laboratorija, plutajućih i podvodnih sela, kao i dizajn naselja na mesecu. Žak Ružeri je, kao pasionirani istraživač živeo i  isprobao sopstvene kreacije. Nekoliko puta je živeo u svojim podvodnim naseobinama. Učestvovao je u svetskom rekordu od 69 dana pod morem u Sjedinjenim Državama. Osnovao je Jackues Rougerie Generation Espace Mer fondaciju 2009. godine kako bi prenio na mlade ljude strast za hrabrom gradnjom budućnosti.

/Darko Kovačević/

Najčitanije