20.3 C
Kotor

Slušaj online radio

Ukidaju se COVID potvrde u tržnim centrima, dozvoljava publika na sportskim događajima

Igor Galić

Vlada je ublažila mjere u cilju suzbijanja koronavirusa. Ukidaju se COVID potvrde u tržnim centrima, dozvoljava se prisustvo publike sportskim takmičenjima u unutrašnjosti sportskih objekata do četvrtine od ukupnog broja mjesta za sjedjenje uz posjedovanje COVID potvrde, nošenje maske i odstojanja od dva sjedišta između gledalaca, kazao je na konferenciji za medije direktor Instituta za javno zdravlje Igor Galić. Mjere će važiti od 4. do 18. februara.

“Ove, kao i ostale protivepidemijske mjere važe do 18. februara uz napomenu da, u zavisnosti od trenutne epidemiološke situacije one mogu biti promjenjene”, naveo je Galić.

Kako je dodao, nakon porasta broja novooboljelih koje smo imali krajem prošle godine kao i u prvoj sedmici januara ove godine, usledio je pad u broju novoregistrovanih slučajeva u poslednje tri sedmice, tako da je broj novooboljelih u posljednje dvije sedmice manji za oko 50 odsto u odnosu na predhodne dvije nedjelje.

“Bez obzira na ovaj podatak dnevni nivo obolijevanja je i dalje visok tako da opuštanja ne treba da bude. Istina je da  se u Crnoj Gori sprovodi najveći broj testiranja u regionu na 1000 stanovnika, čime smo u predhodnom periodu i detektovali veliki broj slučajeva što ukazuje na dobar nadzor nad pandemijom. Kada poredimo podatke u zadnjih 7 dana o broju novooboljelih na million stanovnika Crna Gora se nalazi iza većine razvijenih zemalja Evrope kao što su Danska, Francuska, Belgija, Njemačka, Hrvatska i druge, kao što se vidi na slajdu koji je u pozadini”, kazao je Galić.

Omikron dominantan

Takođe, ističe, nakon 21. decembra od kada je Omicron soj dominantan u Crnoj Gori,  broj prijavljenih smrtnih slučajeva je 0,3 odsto u odnosu na ukupnog broja nooboljelih što je četiri do šest puta manje nego kada je Delta soj bio dominantan u našoj zemlji i ovi podaci ukazuju da je letalitet od novog korona virusa u Crnoj Gori manja nego u zemljama regiona.

Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije