12.1 C
Kotor

Slušaj online radio

„Sea Trade“ zaposjeda i Pontu Seljanova

Postojeci izgled Ponte Seljanova

Nakon što su ostali bez skoro cijele gradske plaže koju su u protekle dvije goidine zaposjeli ugostitelji i hotelijeri, Tivćani će uskoro najvertovatnije ostati i bez jednog od najpopularnijih javnih kupališta u toj opštini – plaže na Ponti Seljanova.

Naime, taj dio morskog dobra ubuduće će koristiti kompanija „Sea Trade“ registrovana u Kotoru a koja već nekoliko godina u Boki relizujje brojne nekretninske i turističke projekte, poput hotela „La Perla“ na Kaluđerovini u Tivtu i ugostiteljskog kompleksa na rtu Sveta Neđelja u Kamenarima. JP Morsko Dobro iz Budve na ljeto prošle godine je jednostrano raskinulo ugovor o zakupu morskog dobra u Kamenarima sa „Sea Trdeom“ zbog kako je navedeno zbog “bitnih povreda ugovorenih i zakonskih obaveza, koje zakupac nije ispoštovao ni nakon upućene opomene”, a način na koji je ova firma iza koje stoji ruski biznismen Valerij Zadorim nekadašnju javnu plažu na rtu Sveta Nedjelja pretvorila u svijevrstan privatni zabran za svoje goste, betonirala stari mandrać od bračkog kamena, te izgradila zidove koji oonemogućavaju priistup moru i obali, ogorčio je i mještane Kamenara.

„Sea Trade“ sada namjerava da u Tivtu na plaži Ponta Seljanova koja je do sada bila javna i na kojoj se nije naplaćivao ulaz niti je postavljan plažni mobilijar, realizuje sličan projekat „uređenja kupališta“, oslanjajući se na kontroverzna planska riješenja iz Državne studije lokacije za ovaj dio tivatske obale.

Kako nezvanično saznajemo, ta firma čiji je zvanični zastupnik ruska državljanka Anastazija Lašmanova, preuzela je od dosadašnjeg vlasnika nekadašnji kafić i restoran „Merlin“ na Ponti i jedan od montažnih  otvorenih šankova koji su se tamo nalazili, srušila te objekte i namjerava da ovdje gradi dvije nove stalne zgrade od čvrstih materijala – infrastrukturni pult na mjestu bivšeg montažnog otvorenog šanka, koji će na 24 kvadrata imati tuševe, svlačionice i tehničku prostoriju, te ugostiteljski objekat –restoran površine 74 kvadrata na mestu nekadašnjeg „Merlina“. Uz to, ovdje će biti i ugostiteljske terase, punkt za DJ-a kod svetionika na vrhu rta,  a planirano je i uređenje istočnog dijela obale izgradnjom šetališta, rušenjem svih postojećih drvenih ponti za privez baraka domaćeg stanovništva i izgradnjom par novih betonskih ponti između kojih će se nasipati nove pješčane plaže. Kompleks će sadržati i zelenilo, manji trg,djelije igralište, parking za 30 automobila, a na plaži površine 2.393 kvadrata predviđeno je da se postave čak 252 ležaljke.

planirano rijesenje

To znači da se na Ponti Seljanova ubuduće neće moči kupati niko ko nije spreman da „Sea Tradeu“ plati korišćenje plažnog mobilijara. Zanimljivo je da u popratnoj planskoj i dokumnetaciji o procjeni uticaja realizacije ovog projekta na životnu sredinu piše da je projektovanje rađeno „po zahtjevu investotora“, pa tako u svemu preovlađuje beton, staklo, alumijum, keramičke pločice, prefabrikovani betonski elementi –sve ono što nema nikave veze sa kamenom, drvetom i ostalim prirodnim materijalima karakterističnim za Boku i primorje, a  neka od planskih riješenja se direktno protive urbanističko-tehničkim uslovima koje je investitoru krajem prošle godine izdala Opština Tivat.  Čak je planirana i izgradnja dodatnih armirano betonskih zidova u moru, ispod površine vode, a koji će povezati postojeće i nove betonske ponte i na taj način spriječavati da more, erozijom valova, brzo odnese na plaže nasuti novi pijesak.

Javna rasprava o Eleboratu o procjeni uticaja relauzacije ovog projekta na životnu sredinu je u toku u Tivtu i traje do 27.aprila.

Izvor:S.L

Najčitanije