14.2 C
Kotor

Slušaj online radio

Sedmero mrtvih u dvjema lavinama u francuskim Alpama

Francuske Alpe

Sedam je osoba poginulo u dvjema lavinama u francuskim Alpama, objavile su vlasti, upozorivši u petak na nestabilnost snježnog pokrivača zbog zatopljenja.

Prva smrtonosna lavina pokrenula se kasno prijepodne u opštini Valloire, na prijevoju Galibier, na visini od 2642 m. Četiri osobe u dobi od 42 do 76 godina iz okolice Grenoblea izgubile su život. Dvije skupine planinara, u kojima su bile tri, odnosno dvije osobe, zatrpane su, a preživjela je samo osoba koju je pronašla spasilačka služba. Ta osoba nije ozlijeđena. U potrazi za žrtvama sudjelovalo je šest pripadnika gorske službe spašavanja te dva helikoptera i dva potražna psa.

Druga se lavina obrušila oko 14 sati na Mont Pourriju visokom 3799 m, u planinskom lancu Vanoise. Tri su osobe poginule, saopštila je policija.

Vlasti su u petak upozorile na opasnost od lavina, koja je ovog vikenda veoma visoka jer su ovih dana pale velike količine snijega, a zatim je zatoplilo.

Pet je osoba izgubilo život u ponedjeljak u dvjema lavinama u departmanima Isere i Visoke Alpe.

Od početka sezone 2020./2021., prije ovih lavina u subotu, 28 je ljudi poginulo u sličnim okolnostima, izvijestila je Državna organizacija za istraživanje snijega i lavina (ANENA), koja svake godine objavljuje podatke o stradalima.

Izvor:Hina

Najčitanije