13.2 C
Kotor

Slušaj online radio

Šekularac i Bokelji

Šekularac – foto Tanjug V. Valič

U Beogradu je 5. januara preminuo veliki as jugoslovenskog fudbala Dragoslav Šekularac, druga zvezdica Crvene zvezde, koji se u dugoj sportskoj karijeri više puta, po raznim osnovama susretao sa ljubiteljima fudbala u Boki Kotorskoj.

Ostalo je u sjećanju da je Crvena Zvezda 1. avgusta 1958. godine, na poziv navijača iz Morinja, odigrala javnu trening utakmicu dva svoja sastava na terenu FK Grom. Među tadašnjim fudbalerima Crvene zvezde bili su Mitić, Kostić, Toplak, Popović, Nešović, Maravić, Šekularac i drugi. Kako su Beograđani imali samo golmana Radunovića, za drugu postavu beogradskog tima branio je Mirko Radinović iz Morinja. To gostovanje pamte u Morinju i danas.

Utakmica se sjećao i Šekularac, koji je u septembru 2015. godine posetio Morinje i sa mještanima evocirao uspomene na trening iz 1958. godine.

U proljeće 1963. kao vojnik JNA u Bileći, Dragoslav Šekularac je u ekipi tog garnizona odigrao prijateljsku utakmicu sa Bokeljom u Kotoru, i po blatnjavom terenu doživio tešku povredu nakon sudara sa kotorskim igračem Žarkom Roganovićem. Zbog toga je dobro upamtio utakmicu u Kotoru, što je ponavljao i prilikom svakog narednog susreta i druženja u Boki.

Kao trener Crvene zvezde, na zimskim pripremama gostovao je i Arsenalu u Tivtu, gde je i pored vrlo jakog sastava beogradskog tima bio u središtu pažnje navijača i medija. A, poslednjih godina, Grbljanin Žarko Kaluđerović, sa prijateljima, često je bio sa Šekijem i finansirao je izradu i postavljanje spomenika Dragoslavu Šekularcu u njegovom rodnom gradu Štipu.

Ovih dana u Kotoru i celoj Boki često se pominju događaji u vezi sa Šekularcem.

/D. Davidović/

Najčitanije