23.9 C
Kotor

Slušaj online radio

Šetačka tura „Granicom Carstva“ – Uspon na Vidov vrh (781 m)

Agencija za razvoj i zaštitu Orjena poziva 25-og novembra (subota) na novu šetačku turu:
Mojdež – Porobić i- Lazarević i- Vidov vrh, koja se u okviru zimskog programa „Orjen, planina kraj mora“, organizuje prvi put.

Ovaj kraj se može podičiti kulturnim pejzažem starim više vjekova, ali isto tako i obiljem istorijskih događaja – ustanci, bitke, crtanje čudnih granica, gradnja puteva i crkava.

Okupljanje je u 830 na raskrsnici u Mojdežu „kod koša“ (odvajanje za Porobiće). Prvo se izlazi u zaseok Porobići, lociran na veoma lijepom uzdignutom mjestu, sa odličnim pogledom.

Ima dobro očuvan ruralni ambijent i tradicionalnu kamenu arhitekturu. Zatim se
izlazi na mokrinski zaseok Lazarevići, koji je već dublje u unutrašnjosti, više okrenut planinskom zaleđu. Takođe još uvijek čuva izvorni arhitektonski sklop. Jedna od starina je i kaptaža izvora Tvorađa, koja je naredna usputna tačka ka cilju, 783 m visokom Vidovom
vrhu. Mjesto je poznato po crkvi-Lazarici, vrijednim arheološkim ostacima, burnoj istoriji i odličnom pogledu koji se pruža na veliki dio crnogorske obale i primorskih planina, na sam Orjen, kao i susjedne Konavle.

Tura (sa povratkom) traje oko 5 sati laganog hoda, sa pauzama i razgledanjem zanimljivosti. Pogodna je za sve koji imaju makar malo fizičke kondicije. Najvećim dijelom se odvija makadamskim putem. Organizator, planinarski klub „Subra“, obezbjeđuju vodiče, a
učešće je besplatno. Učestvuje se na sopstvenu odgovornost, odnosno za maloljetne na odgovornost roditelja ili staratelja.

Vidov vrh

Šetačka tura „Granicom carstava“-uspon na Vidov vrh, četvrti je događaj iz zajedničkog kalendara „Orjen, planina kraj mora“, čiji je koordinator Agencija za razvoj i zaštitu Orjena, a organizatori pojedinačnih dešavanja su PK „Subra“, NVO Orjen Outdoor, AK „Niskogorci“, Sekretarijat za komunalne poslove i ekologiju, MZ Kameno-Žlijebi, MZ Sušćepan-Ratiševina-Trebesin, NVO „Orka“, konoba Sikimić , NVO ”Eko Boka” i paraglajding klub “Adriafly”.

Program se realizuje uz podršku Opštine Herceg Novi i Turističke organizacije Herceg Novi, kaže se u pozivu Agencije za razvoj i zaštitu Orjena.

Najčitanije