12.7 C
Kotor

Slušaj online radio

Sezona u Gradskoj luci Herceg Nov sve bolja, velika očekivanja od septembra

Herceg Novi – foto Boka News

Gradska luka Herceg Novi ove godine bilježi promjenljive rezultate. Početak sezone bio je na 50% ostvarenog 2019., dok su prve dvije sedmice avgusta premašile bilans te rekordne godine.

Prema riječima direktora Boža Ukropine, tokom avgusta obim posla i prihoda veći je za 10 do 15%, a očekivanja su da će i septembar biti dobar, kako bi Agencija koja gazduje lukom od te dobiti pokrila određene dugove i potraživanja.

– Nautički turizam je specifičan, nama su inače u normalnim godinama avgust i seprembar bili jači nego jun i jul. Tada pada cijena čartera, a nautičari su ljudi koji vole vrijeme vjetra. Septembar je mjesec kada duvaju kvalitetni vjetrovi za jedrenje, a cijena najama plovila je manja. Nama je podsezona u oktobru – objašnjava on.

Veći akvatorijum značio bi i veću dobit, međutim Agencija od 2009. godine gazduje samo lukobranom, navodi Ukropina.

– Ranije smo imali ugovor sa Morskim dobrom u pojasu od lukobrana 50 metara prema bazenu, više ga nemamo za taj dio. Inače, čitav akvatorijum Gradske luke, stalno to ponavljam, jedan je veliki ne iskorišćeni prostor, kojim niko pravo i na validan način ne upravlja. To je propust i za grad i za državu – smatra on.

Riješenje o dobijanju koncesije naziralo se prije početka pandemije, priča Ukropina i dodaje da je za očekivati da u narednih godinu Vlada riješi taj problem.

– Samo Vlada Crna Gore može da da koncesiju na duži vremenski period, tako da bi grad Herceg Novi u punom kapacitetu upravljao lukom, na dobro građana. Ovo prvenstveno treba da bude gradska luka, a taj pojam je vezan za komunalne vezove, odnosno vezove za domaće stanovništvo – kazao je Ukropina.

Gradska luka, kao i lukobran dorađen 1955. godine imaju potrebu za ulaganjima. Morsko dobro opredjelilo je oko 40 hiljada eura za ispitivanje stanja lukobrana, kojem je neophodna obnova.

Izvor:RTHN

Najčitanije