23.2 C
Kotor

Slušaj online radio

Simović i Aprcović sa predstavnicima kotorskih pomoraca

sastanak sa predstavnicima pomoraca

Potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede Milutin Simović sa predsjednikom Opštine Kotor Željkom Aprcovićem sastao se sa predstavnicima kotorskih pomoraca.

„Briga o pomorcima mora biti kontinuirana i sveobuhvatna. Mora se razumjeti da je, u suštini, to najveća kompanija u Crnoj Gori koja zapošljava oko 7.000 crnogorskih pomoraca koji plove na stranim brodovima, zarađujući, kako se s pravom kaže, hljeb sa sedam kora. Oni godišnje prihoduju i doprinose finansijskom sistemu Crne Gore oko 250 miliona eura.

Vrijedni ljudski potencijal crnogorskih pomoraca čuva našu tradiciju pomorstva prepoznatljivim i stručnim i radnim kapacitetima“, kazao je potpredsjednik Vlade Milutin Simović na sastanku sa predstavnicima pomoraca u Kotoru.

Kao rezultat odgovornog i sistematskog rada u martu 2017. godine Crna Gora je zvanično vraćena na Bijelu listu Evropske komisije. Obaveza i odgovornost svih institucija je da Crna Gora zadrži svoje mjesto na Bijeloj listi, vodeći kontinuiranu brigu o sistemu obrazovanja, obuke i izdavanja pomorskih ovlašćenja.

Crna Gora je ispunila značajne međunarodne obaveze u ovoj oblasti usvajajući brojne konvencije i rezolucije i sada je ključni zadatak i obaveza dosljedno sprovođenje svih obaveza koje proističu iz njih. Sa redovnom i transparentnom internom kontrolom sopstvenog sistema, kao i posebno pažljivim i odgovornim odnosom prema međunarodnim izvještajima o stanju u ovoj oblasti. Ti izvještaji, kao objektivni partnerski pogled sa strane, treba da posluže kao važni putokazi za dalja neophodna unapređenja stanja u pomorstvu. I to kroz otvoreni dijalog sa ključnim partnerima – predstavnicima pomoraca i kroz unaprijeđenu međuresorsku saradnju.

Sve ovo su bili razlozi i motivi Vlade za formiranje Vladinog koordinacionog tijela za pomorce, kojim predsjedava potpredsjednik Vlade za ekonomsku politiku i finansijski sistem Milutin Simović i predstavnici Ministarstava saobraćaja i pomorstva, prosvjete, finansija, zdravlja, rada i socijalnog staranja, kao i predstavnici udruženja pomoraca.

Definisane su ključne linije aktivnosti u više pravaca:

  • Izrada elektronske baze podataka o pomorcima i izdatim pomorskim dokumentima i ovlašćenjima;
  • Jasno definisanje nadležnosti pojedinih ministarstava po pitanju obrazovanja, obuke, socijalne i zdravstvene zaštite;
  • Pokretanje programa zapošljavanja pomorskih pripravnika na domaćim i stranim brodovima;
  • Uključivanje pomoraca u nacionalni sistem socijalne i zdravstvene zaštite pod posebnim uslovima;
  • Utvrđivanje stimulativne poreske politike za oporezivanje pomoraca.

Predstavnici pomoraca, kapetani i upravitelji stroja izrazili su zadovoljstvo preduzetim aktivnostima i ukazali na specifične potrebe pomoraca i iskazali očekivanja za nastavak dijaloga o svim otvorenim pitanjima.

„Crnogorski pomorci su časni i vrijedni ljudi. Tako je bilo generacijama i tako će biti i ubuduće. Nećemo dozvoliti da neki neodgovorni pojedinci naruše ugled ove časne profesije i časnih ljudi“, kazao je potpredsjednik Simović.

Najčitanije