11.1 C
Kotor

Slušaj online radio

Sindikat Instituta “Dr Simo Milošević”: U utorak štrajk upozorenja, nijesu isplaćene plate, uplaćivani doprinosi…

Institut Igalo Ljilja Nikezić
Institut Igalo Ljilja Nikezić

Izvršni odbor Sindikalne organizacije Institut “Dr Simo Milošević” Igalo je na sjednici održanoj 12 novembra donio odluku o štrajku upozorenja.

Iz te Sindikalne organizacije su dodali da će štrajk biti organizovan sutra (utorak 16. novembar) u 10 sati i da će trajati jedan sat.

“Radi zadovoljenja svojih profesionalnih i ekonomsko-socijalnih interesa, a zbog činjenice da zaposlenima nijesu isplaćene zarade za septembar i oktobar 2021.g., te da zaposlenima nisu uplaćivani obavezni doprinosi za zdravstveno i penzijsko osiguranje i osiguranje po osnovu nezaposlenosti, ali i zbog činjenice da odgovorne institucije i organi u državi ne preduzimaju aktivnosti na planu očuvanja Instituta, zaposleni u Institutu “Dr Simo Milošević” organizovaće u utorak, 16.11.2021. god., jednočasovni štrajk upozorenja sa početkom u 10:00 časova”, ističe se u saopštenju.

Iz Sindikata Instituta “Dr Simo Milošević” su kazali da štrajkom upozorenja zaposleni zahtijevaju:

Da najkasnije do 25.11.2021. godine poslodavac isplati neisplaćene zarade za septembar i oktobar 2021. godine;

u najskorijem roku, a najkasnije do kraja tekućeg mjeseca, Vlada Crne Gore upozna zaposlene u Institutu sa kratkoročnim i dugoročnim strateškim planovima vezanim za budućnost Instituta;

da Vlada Crne Gore preuzme dug prema Jugobanci u iznosu od osam miliona eura;

da se Opština Herceg Novi aktivno uključi u rješavanje nagomilanih problema sa kojima se suočava Institut i svi zaposleni u Institutu.

“Ukoliko navedeni zahtjevi ne budu ispunjeni, Sindikalna organizacija će donijeti odluku o radikalizaciji mjera na zaštiti svojih prava i interesa, odnosno o pokretanju štrajka koji će trajati do ispunjenja uslova”, piše u saopštenju.

Iz Sindikata Instituta “Dr Simo Milošević” su rekli da će se štrajk upozorenja realizovati jednočasovnim prekidom rada i okupljanjem učesnika štrajka na platou ispred Instituta “Dr Simo Milošević”.

“Upozoravaju se svi učesnici u štrajku upozorenja da štrajk vode na način kojim se ne ugrožava bezbijednost lica i imovine i onemogućava nastanak neposredne materijalne štete na svim sredstvima poslodavca, te da ne ometaju zaposlene koji ne učestvuju u štrajku upozorenja da rade”, piše u saopštenju.

Sindikat navodi i da će štrajkom rukovoditi Štrajkački odbor kojeg čine članovi Izvršnog odbora Sindikalne organizacije i to: Dr Marija Obradović – rukovodilac, Dalibor Bošković – član i Mirjana Savićević – član, te da je predsjednica Štrajkačkog odbora predsjednica Sindikalne organizacije.

“Ova odluka ima se, najmanje 24 časa prije otpočinjanja štrajkačkih aktivnosti, dostaviti Poslodavcu; Odboru direktora; članovima Sindikalne organizacije; Opštini Herceg Novi; Vladi Crne Gore i sredstvima javnog informisanja. Ova odluka stupa na snagu danom donošenja”, zaključuje se u saopštenju.

Najčitanije