30 C
Kotor

Slušaj online radio

Sive zone na Balkanu su opasne: Berbokova za brže širenje EU

Analena Berbok Foto: Patrick Pleul/dpa

BerlinDve decenije su prošle od velikog proširenja Evropske unije, kada se učlanilo još 10 država. Njemačka ministarka spoljnih poslova Analena Berbok (Annalena Baerbock) je tim povodom pozvala na brži proces pristupanja zemalja Zapadnog Balkana.

“Političke i geografske ‘sive zone’ na Balkanu su izuzetno opasne”, napisala je ministarka u autorskom tekstu uoči jubileja. Tekst prenose mediji u zamljama poput Litvanije, Letonije, Rumunije i Grčke.

“Takve sive zone sebi ne možemo priuštiti jer su za Putina (ruskog predsednika Vladimira) one poziv za mešanje, za destabilizaciju”, dodala je Berbokova.

U EU su 1. maja 2004. ušli Estonija, Letonija, Litvanija, Poljska, Češka, Slovačka, Slovenija, Mađarska, Malta i Kipar.

“Najkasnije od agresije Rusije na Ukrajinu znamo da je proširenje naše EU danas i geopolitička neophodnost”, napisala je ministarka. Kao što je bio slučaj pre 20 godina, milioni Evropljana danas ponovo vide priliku i obećanje u tome da postanu građani EU.

“Ne možemo ponovo da dozvolimo da čitava generacija provede vreme u čekaonici EU, kao u državama Zapadnog Balkana”, upozorila je Berbokova. “Ne smemo da proigramo šansu da našu Uniju učinimo većom i jačom – i samim tim bezbednijom.”

Generacija iz kruga proširenja 2004. morala je da skupi hrabrost “da je ne odvrate čeoni vetrovi i populistički slogani”, podsetila je.

“Naša generacija sada ima zadatak da brani i jača projekat mira i slobode u Evropi, čak i ako je za to potrebna neverovatna količina energije.”

Da to uspe, neophodne su reforme u koje spada i ograničavanje prava veta u Savetu EU. To znači da za neke odluke nije potrebna saglasnost svih članica EU, što je sada slučaj, već većine.

U Briselu se smatra da je, što se tiče zemalja Zapadnog Balkana, u približavanju EU najdalje otišla Crna Gora. Pristupni pregovori sa Crnom Gorom počeli su 2012.

Na začelju je Bosna i Hercegovina kojoj je Unija početak pregovora odobrila prošlog meseca. Međutim, prva konferencija o pristupanju biće tek kada ta država sprovede reforme koje do sada nije, kao što je borba protiv korupcije i organizovanog kriminala.

Izvor:dpa

Najčitanije