16.3 C
Kotor

Slušaj online radio

Sjajna atmosfera: trideset hiljada posjetilaca na Fešti od mimoze, ribe i vina

Nakon spektakularnog otvaranja 54. Praznika mimoze i fenomenalnog koncerta Marije Šerifović, fešta od mimoze nastavlja istim ritmom – oko 30 hiljada građana i gostiju Herceg Novog uživalo je danas u Kumboru, Đenovićima i Baošiću, gdje je održana tradicionalna Berba mimoze – fešta od mimoze, ribe i vina.

Uz angažovane lokalne snage – Gradsku muziku Herceg Novi, Mjesnu muziku Đenović i KUD “Sloga”, mažoretke i trombonjere, klape “Castel Nuovo”, masovnoj posjećenosti doprinijeli su Ivana Peters (Negativ) i Đorđe David, kao i grupa Galija.

Praznik mimoze – Milos Samardzic

Sa građanima i gostima danas je bilo i rukovodstvo grada, ali i brojni predstavnici gradova prijatelja i pobratima sa kojima Herceg Novi gaji dugogodišnje veze, kao i diplomatski kor zemalja regiona i Evrope.

Prema riječima ambasadora Kipra i redovnog gosta našeg grada, Dimitriosa Teofilaktua, Praznik mimoze donosi sjajnu atmosferu i energiju, a Herceg Novi i Boka kotorska omogućuju da se osjeća kao kod kuće.

Praznik mimoze – Milos Samardzic

“Ne govorim ovo sa ciljem pretjerivanja, ali Herceg Novi je moj omiljeni grad u Crnoj Gori i šire. Kada sam prvi put bio u Kući Iva Andrića (oktobar, 2021.) pomislio sam kako ovo inspirativno mjesto Andrić nije izabrao slučajno. Radi se o prelijepom pejzažu i veličini grada, zimi je sve malo sporije, ali zato postoje ove dodatne aktivnosti poput Praznika mimoze koji privlače goste u Herceg Novi”, poručio je ambasador Teofilaktu.

Ambasadoru Rusije u Crnoj Gori, Vladislavu Maslenikovu, ovo nije prvi put da je u Herceg Novom i na Prazniku mimoze. Posebno su mu interesantni Salon vina, koji se održava još danas, Izložba cvijeća, koja traje do nedjelje, a večeras će učestvovati i na maskenbalu u Institutu “Dr Simo Milošević”.

Praznik mimoze – Foto Vuk Ilić

Poslanica u Skupštini Crne Gore, dr Tamara Vujović, ponosna je na činjenicu da ovogodišnji Praznik mimoze privlači “rijeke ljudi” koje smo mogli vidjeti na fešti od mimoze, ribe i vina, ali i na sinoćnjem koncertu.

Predsjednik Mjesne zajednice Baošić, Đuro Cvjetković, istakao je da su ove godine uložili dodatne napore, kako u programskom sadržaju, tako i u pogledu obezbijeđenih količina –1200 kilograma ribe, 1000 litara vina i 1000 litara piva. On je ovom prilikom najavio i sjutrašnju manifestaciju “Ukusi i mirisi februara”, koja će biti održana na platou ispred Mjesne zajednice, gdje će se predstaviti izlagači domaćih proizvoda i rukotvorina, a domaćice iz Baošića će i tada pržiti ribu i dijeliti priganice, rakiju i domaće vino, suve smokve i kolače.

Izvor:Mediabiro

Najčitanije