20.8 C
Kotor

Slušaj online radio

Sjećanje na ‘crni petak dubrovački’ 1991. godine

Napad na Dubrovnik 1991

S ponosom i odajući počast poginulim braniteljima i stradalim civilima Dubrovčani u utorak obilježavaju Dan branitelja i 31. obljetnicu herojske obrane grada u Domovinskom ratu.

Na ‘crni petak dubrovački’, u rano jutro 6. decembra 1991. godine srpsko-crnogorski agresor pokrenuo je je sveopšti napad na grad. Agresorska vatra na grad trajala je od rane zore, a najžešći napadi bili su na tvrđavu Imperijal na brdu Srđ ponad grada, kao i na povijesnu jezgru, hotel Belvedere te naselja Nuncijata i Sustjepan.

U jednom danu život je izgubilo 19 civila i branitelja, a ranjeno je njih 60. Tokom Domovinskog rata na dubrovačkom području poginulo je više od 300 branitelja i civila, svoja ognjišta je bilo prisiljeno napustiti više od 30 hiljada stanovnika, a nanesena je i nemjerljiva materijalna šteta.

Program obilježavanja, kojim se odaje počast poginulim braniteljima i civilima koji su sudjelovali u obrani Dubrovnika, započeo je u subotu, 3. decembra utrkom stazom ‘deva’ serpentinama do Srđa, a u nedjelju su diljem Dubrovnika položeni vijenci i zapaljene svijeće te je predstavljen dokumentarni film „Ljudi od mora“ o pripadnicima Odreda naoružanih brodova.

U ponedjeljak je održan sat povijesti u dubrovačkim osnovnim školama, otvorena izložba i prezentacija digitalizirane muzejske građe u Muzeju Domovinskog rata Dubrovnik u tvrđavi Imperijal, predstavljena knjiga Anele Barčić „Granica sudbine“, prikazan igrano-dokumentarni film „Nisam se bojao umrijeti – domoljubna misija Antona Kikaša“ te održan koncert Dubrovačkog simfonijskog orkestra u Franjevačkoj crkvi Male braće.

Na početku današnjeg obilježavanja Dana dubrovačkih branitelja, kojem će nazočiti i predsjednik Zoran Milanović, poginulim braniteljima odat će se počast na groblju i muslimanskom groblju Boninovo te kod spomenika poginulim pripadnicima MUP-a, uz prisjećanje na stradale vatrogasce i pripadnike HRM-a kod Hotela Libertas.

Počast će se odati i kod Križa na Srđu, uz recital djece osnovnih škola i nastup klape Ragusavecchia. Na Stradunu će se održati mimohod Gradske glazbe Dubrovnik. U staroj gradskoj luci odat će se počast pomorcima i braniteljima stradalim na moru, a na groblju u Sustjepanu stradalim braniteljima tog dijela grada.

Program obilježavanja Dana dubrovačkih branitelja završit će u dubrovačkoj katedrali misom zadušnicom za poginule branitelje i civile te koncertom Doris Dragović na Stradunu.

Izvor:Hina

Najčitanije