16.9 C
Kotor

Slušaj online radio

Sjećanje na pobjedu – Peraštani proslavili Zavjetni dan

Peraštani su danas proslavili Zavjetni dan 15. maj u slavu pobjede svojih predaka nad Turcima 1654. godine. Pobjeda je pripisana pomoći Bogorodice, jer su snage Peraštana bile tako male da su samo sa nebeskom pomoći mogli pobijediti. Zato su dali zavjet da će svake godine obilježiti sjećanje na pobjedu i zahvaljivati Bogu i Bogorodici za udijeljenu milost.

Vanredne mjere zbog pandemije koronavirusa su onemogućile  ove godine uobičajeni program proslave,  izuzev vjerskog obreda u skladu sa propisima.

Svetu misu u crkvi Svetog Nikole u Perastu predvodio je nadbiskup barski i apostolski upravitelj Kotorske biskupije Rok Gjonlleshaj.

“Vjera svih vjernika ove Biskupije i ne samo njih već i svih velečasnika, turista, duboko je vezana u liku Blažene Djevice Marije Gospe Škrpjelske. Bogorodicu su vaši stari postavili kao zaštitnicu ovog područija. U najosijetljivijim povjesnim trenucima Bogorodica je uvjek štitila narod, kao i tada…” – kazao je između ostalog Rok Gjonlleshaj.

Zavjetni dan – Perast 15. maj 2020. foto Boka News

On se na kraju propovjedi zahvalio svim vjernicima na prisustvu i poštovanju mjera, državnim vlastima na dobrim mjerama u vrijeme pandemije, kao i svim medicinskim radnicima, koji su pokazali da ne rade samo zbog novca već im je na prvom mjestu ljudski život.

“Želim se zahvaliti Blaženoj Djevici Mariji Gospe Škrpjelske za pomoć i zagovor, Boka Kotorska je ostala zdrava Bogu hvala” – poručio je nadbiskup barski i apostolski upravitelj Kotorske biskupije Rok Gjonlleshaj.

Izvor:M.M.

Najčitanije