10.3 C
Kotor

Slušaj online radio

Sjećanje na strijeljane mornare i rodoljube NOR-a

100 godina – Pobuna mornara – polaganje vijenaca Kotor 2018.

Udruženje boraca NOR-a i antifašista Kotor će u ponedjeljak 11. februara 2019. godine u znak sjećanja na „Crvene Mornare”  u 10.00 sati na mjestu njihovog strijeljanja u Škaljarima, na spomenik položiti cvijeće i odati poštu poginulima.

Vođe ustanka mornara na brodovima Austrougarske flote u Boki Kotorskoj František Raš, Antun Grabar, Jerko Šižgorić i Mate Brničević strijeljani su 11. februara 1918.godine.

Iz Udruženja boraca NOR-a i antifašista Kotor pozivaju članove i građane da prisustvuju podsjećanju na ovaj istorijski događaj.

Istog dana u 11.00 delegacije Udruženje boraca NOR-a i antifašista Kotor, položiti cvijeće na spomenik u Lipcima.

„Italijanski fašisti su, poslije Odluke Prijekog vojnog suda u Kotoru 5. i 6. februara 1943. godine, strijeljali istaknute pripadnike Grbaljske čete Primorskog bataljona: braću Sava i Vuka Bećira i sedam istaknutih pripadnika slavnog Orjenskog bataljona: Obrada Dabovića, Paska Dabovića, Dušana Samardžića, Lazara Samardžića, Marka Popivodu, Sima Sijerkovića i Nikolu Šabanovića”

Na obilježavanje ovih godišnjica pozvani su predstavnici: Opštine Kotor, SO Kotor, Bokeljske mornarice, Mornarice Vojske  Crne Gore, SUBNOR-a  Crne Gore, Konzulata Republike Hrvatske, HGD-a, Mjesne Zajednice Škaljari, UBNOR i Antifašista Tivat, UBNOR i Antifašista Herceg-Novi, UBNOR i Antifašista Nikšić, Lučke kapetanije, Pomorskog muzeja Kotor Kotor, Pomorske Škole Kotor, Fakulteta  za Pomorstvo Kotor kao i sredstva javnog informisanja.

Najčitanije