16.3 C
Kotor

Slušaj online radio

“Sjećanje” – veče posvećeno Krstu-Kiku Tomičiću

U okviru proslave 100 godina društva “Napredak” Gornja Lastva u organizaciji Foto kino i video kluba “Mladost” u subotu je u Gornjoj Lastvi održano “Sjećanje” – veče posvećeno Krstu-Kiku Tomičiću.

Posjetioce u ime društva “Napredak” pozdravio predsjednik Društva Zoran Nikolić, a o životnom putu i stvaralaštvu Kika Tomičića, govorili su predsjednik foto kluba Anton Marković i direktor Centra za kulturu Tivat Neven Staničić.

U programu je prikazan video snimak razgovora sa Kikom snimljen za potrebe filma “Mi pravimo žive slike” autora Momira Matovića i dva Kikova kratkometražna filma, među kojim je bio njegov najnagrađivaniji film “Svaki dan kao jedan” i “Ubice su među nama”.

U programu je učestvovala klapa “Bellezza” iz Tivta, a prisutni su mogli da vide Tomičićeve umjetničke fotografije i radne fotografije sa snimanja njegovih 12 filmova.

Krsto Kiko Tomičić – foto Boka News

Gornjolastovljanin Krsto Kiko Tomičić, majstor fotografije i dugogodišnji radnik Centra za kulturu Tivat, bio je  jedan od najboljih i najnagrađivanijih umjetničkih fotografa i autora kratkometražnih filmova u Crnoj Gori. Tomičić je bio član Foto kino i video kluba „Mladost“ iz Gornje i Donje Lastve kod Tivta,  od njegovog osnivanja. Fotografijom se bavio od 1958., a izlagačkom djelatnošću od 1960. godine.

Na polju fotografije dao najviše, iako je smatrao da je bi najbolji u kratkometražnim filmovima.  Osvojio je 14 nagrada i mnoga priznanja. Autor je mnogobrojnih dokumentarnih fotografija. Njegove fotografije prate razvoj i gotovo sve značajnije momnente iz novije prošlosti ovog gradaTivta. Amaterskim filmom se počeo baviti 1962. godine, i tu je mao veliki uspjeh.

Snimio je 12 autorskih filmova sa kojima je učestvovao na 20 festivala i osvojio 29 nagrada. Dobitnik je Zlatne plakete Kino saveza Jugoslavije, Zlatne plakete Narodne tehnike Jugoslavije i “Novembarske nagrade oslobođenja Tivta” za 1977. godinu. Jedini u Crnoj Gori je nosilac zvanja “Kandidat majstora amaterskog filma Jugoslavije”.

 

Najčitanije